Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant en VVS AW Mercator, zaterdag 12 oktober, Nacht van de Duisternis in het Broek, te Willebroek

Zoals de voorgaande jaren werd de Nacht van de Duisternis georganiseerd in het Broek in Blaasveld-Willebroek, in samenwerking met de gemeente Willebroek, Platform Lichthinder, het agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, Natuurgidsen Broekgebieden Willebroek  en de VVS-afdelingen Klein-Brabant en AW Mercator Temse.

Het was een zachte avond met heel wat opklaringen en nu en dan wat bewolking.  
Ruim vóór 19u verzamelden heel wat geïnteresseerden op de parking in de Broekstraat in Blaasveld. Om het halfuur maakten gidsen van Natuurpunt met groepen bezoekers (gemiddeld een 50-tal) een wandeling door het Broek richting Scheyvaertshof, gelegen midden in het natuurgebied. Onderweg werd de nodige info gegeven over het nachtleven van de dieren.
Op het open veld vóór het Scheyvaertshof hadden we zes telescopen opgesteld. In de vroege vooravond kon nog een glimp opgevangen worden van Jupiter en zijn manen en ook Saturnus kon nog een tijdje bekeken worden. Het was werkelijk aanschuiven aan de telescopen. Heel wat bezoekers hadden nog nooit dergelijke beelden gezien. 
Later op de avond konden we ons concentreren op de bijna volle maan: de kraters, het reliëf en de snelheid waarmee de maan zich uit het beeld bewoog, waren onderwerp van gesprekken. De oh's en de ah's waren niet uit de lucht. Geregeld schoven flarden van wolken voor de maan, gelegenheid om de bezoekers  nog  wat te vertellen over de sterrenhemel en de gebruikte telescopen.
VVS-folders, oude Sterrenkijkkranten, oude nummers van Heelal en oude Hemelkalenders werden gretig meegenomen. Ook werden enkele sterren- en maankaarten verkocht.
Na het bezoek aan de telescopen, ging het naar het museum met opgezette dieren. Dat bezoek gebeurde alleen met zaklampen, zo kreeg men toch een unieke indruk van de dieren.
Vóór de blokhut stond een nachtvlinderval, en hier werd wat meer uitleg verschaft over het uitzicht en de levenswijze van de nachtvlinders.
In de blokhut, waar Natuurpunt een  stand had opgezet, konden de bezoekers ook genieten van een warme kop chocomelk of een warme kom soep. Gezien de grote toeloop was de voorraad echter snel uitgeput.
Nadien  brachten de begeleiders de groepen terug naar de parking.
Het was rond 22u30 toen we alles konden inpakken. Er werd nadien nog even nagekaart en men kwam tot de slotsom dat er ongeveer 350 bezoekers geweest waren, waaronder erg veel kinderen.
Alle organisatoren waren opgetogen met de opkomst: gewoon schitterend. Er werden al afspraken gemaakt voor de Nacht van de Duisternis in 2020!

Deel deze pagina

Reageer