Klein-BrabantVVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant: Koen Geukens 2 mei

 

Koen, bekend als de werkgroepleider van de werkgroep Ruimtevaart, was onze gast op dinsdag 2 mei. Zijn voordracht droeg als titel: There's a starman waiting in the sky, he'd like to come and meet us.
De aarde verlaten, ruimtereizen maken en naar de sterren gaan behoort al jaren tot de droomwereld van de mensheid. Denk maar aan de boeken van Jules Verne.
In 1950 was er al een Amerikaanse studie over onbemande ruimtereizen: het project Orion. Het  had als doel 150 mensen richting Mars te sturen. Het project stierf een stille dood.
Eenzelfde lot was in 1970 het project Daidalus beschoren. Het doel was de ster van Barnard te bereiken. De theoretische studie was mooi maar in de praktijk was het nutteloos.
Later kwamen nog andere projecten zoals Longshot, Icarus en Breakthrough Starshot. Het bleef bij theoretische studies.
De Voyagers waren de eerste ruimtetuigen die de interstellaire ruimte trachten te bereiken. Zij bezochten op hun reis doorheen de ruimte een aantal planeten.
Het was New Horizon die Pluto verkende en verder ook nog enkele andere objecten uit de Kuipergordel zal bezoeken.
Op Mars zijn een aantal autootjes werkzaam. Zij sturen signalen naar de sondes die rond Mars vliegen en zo verder naar de Aarde.
Eindelijk naar Mars... of toch eerst nog naar de maan?
In 2004 was het idee van president Bush eerst naar de maan te gaan en vervolgens naar Mars.
Doordat er geen Space Shuttles meer actief waren, ging men experimenteren  met commerciële cargo's. Zo werd de Dragon capsule gebouwd. In de eerste plaats om het ISS te kunnen bevoorraden en ook bemanning naar boven te brengen.
Er diende ook een nieuwe raket gebouwd: de ARES-raket.
Toen president Obama de fakkel overnam, was er geen geld meer voor al die projecten en moest er wat nieuws uitgedokterd worden: geen ruimtetochten richting Mars meer, dan maar enkele tochten naar asteroïden om allerlei nieuwe technieken te oefenen. Dat plan werd later begraven.
De vraag is nu wat president Trump gaat doen. Alles zal afhangen van het financieel plaatje.
Ondertussen werkt men aan de krachtige raket SpaceX om de Dragon capsule in de ruimte te brengen.
Ook Blue Origin zet zich in om toeristen in de ruimte te brengen.
Het zal nog veel tijd en geld kosten vooraleer er weer een tocht naar de maan inzit, en het zal nog langer duren vooraleer er een tocht naar Mars gemaakt wordt.

Tot slot van de avond vertoonde Koen nog enkele filmpjes van spectaculaire raketlanceringen en -landingen.

 

 

 
Deel deze pagina

Reageer