Scheldeland - WaaslandVVS-Scheldeland verzorgt de lokale werking van de VVS in de ruime regio Wetteren - Overmere - Zele - Lokeren. Elke maand een bijeenkomst met tal van interessante activiteiten.

U bent hier

Sterrenkijkdagen te Lokeren, 2 en 3 december 2011

In Lokeren is er de voorbije jaren een traditie ontstaan om publieke sterrenkijkavonden te organiseren in samenwerking met vzw Durme. Daar kunnen bezoekers ontvangen worden de grote houten chalet aan het natuurreservaat 'Molsbroek'. Die chalet biedt een prachtig panorama over het reservaat en beschikt over een projectiezaal, een permanente tentoonstelling en een bar. Van op de dijk vlakbij stonden dit jaar op de VVS Sterrenkijkdagen een 5 tal grote telescopen opgesteld. Binnen werden er presentaties gegeven over de herfst- en wintersterrenbeelden en welke hemelobjecten er op dit moment konden bekeken worden.

Het weer kondigde zich al een hele week erg wisselvallig aan voor het voorziene weekend. De laatste dagen voor aanvang was er voor zaterdag zelf veel neerslag voorspeld.

Maar we hadden geluk. We hebben twee avonden genoten van mooie opklaringen, desondanks het slechte weer overdag. Vrijdagavond konden we genieten van een stabiele atmosfeer, waardoor we mooi de bedekking van Ganymedes door Jupiter konden bewonderen rond 21u30, samen met een mooi zicht op de grote rode vlek. Zaterdagmorgen en rond de middag goot het water. Echter, in de namiddag werd het droog en werden de opklaringen breder, waarop we ook de tweede avond telescopen konden inzetten. Over de twee dagen hebben we toch naar schatting een 100-tal bezoekers een blik gegeven op de sterrenhemel, waaronder de maan in eerste kwartier, met een prachtig zicht op de talloze kraters en gebergten, de heldere planeet Jupiter, kompleet met wolkenbanden en 4 maantjes, en talloze herfst deepsky objecten.

We mogen zeker terugblikken op een geslaagde 2 sterrenkijkavonden. Met dank aan Eric, Bart, Bram, Aster, Els, Kurt, Hubert, Edgard, Chris voor de avond vlotjes te laten verlopen. Met dank voor de medeorganisatie: Marieke De Vos en Thomas Van Lancker van vzw Durme, voor het openhouden van het bezoekerscentrum en de logistieke steun.

Hierbij een fotoimpressie van de twee avonden.

Deel deze pagina

Reageer