Sterrenwacht Altair - Sint-TruidenSterrenwacht Altair is actief in het SMAC te Runkelen (Sint-Truiden). Je kan er maandelijks terecht voor een avondje waarnemen of een praatje, zoals vermeld in de Agenda.

U bent hier

21ste Nacht der Duisternis

Tijdens de 21ste Nacht van de Duisternis op zaterdag 8 oktober 2016 was sterrenwacht Altaïr traditioneel aanwezig in het provinciaal domein Het Vinne, de thuisbasis van de sterrenwacht. Op uitnodiging was de sterrenwacht tegelijkertijd ook voor het eerst aanwezig in domein ‘t Speelhof te Sint Truiden. Met een 20-tal bezoekers was de opkomst in Zoutleeuw matig vergeleken met voorgaande jaren. In Sint Truiden was het initiatief ‘Wandelen in de nacht’ echter een echte voltreffer met zo’n 750 bezoekers.

Samen met de medewerkers van het Vinne hielden we in het provinciaal domein een nachtelijke natuurwandeling, een waarneemsessie met telescopen en werden 2 lezingen georganiseerd. In het bezoekerscentrum werd, bij aanvang van de avond, de lezing ‘Lichthinder en amateursterrenkunde’ voorzien, later op de avond gevolgd door een lezing ter gelegenheid van de 'International Observe the Moon Night' (InOMN). De telescopen stonden op het middenplein opgesteld waar het publiek verschillende hemelobjecten werden getoond. Een binokijker, bedoeld om vogels waar te nemen, werd op de maan gericht om zo de natuurliefhebbers ervan te overtuigen dat ook zij met hun eigen verrekijkers een blik op de sterren kunnen werpen.

In het domein ’t Speelhof stonden tegelijkertijd vijf medewerkers en verschillende telescopen paraat. De hele avond was het onafgebroken drummen aan onze stand. De maan, Mars, de Plejaden, de dubbele cluster in Perseus en de Andromedanevel waren de voornaamste objecten die in de telescopen de revue passeerden. Tussendoor zagen de aanwezigen ook nog tweemaal het ISS passeren.

Tekst: Jos, Rik

Foto`s: Steven, Marije

Deel deze pagina

Reageer