U bent hier

Ruimtevaartnamiddag

26-05-2018 14:00u
Publiek

De 20ste Ruimtevaartnamiddag van de VVS/WG Ruimtevaart gaat ook dit jaar door in de lokalen van de Volksterrenwacht Armand Pien in Gent (ingang via Gezusters Lovelingstraat 1), en dat tussen 14 en 18 uur.

Op het programma deze drie sprekers:

Eddy Neefs (BIRA): Belgisch instrument NOMAD begint onderzoek van de Marsatmosfeer.

Veertien jaar na Mars Express is er opnieuw een Europese ruimtesonde aangekomen bij onze buurplaneet Mars. De Trace Gas Orbiter (TGO), het eerste luik van de prestigieuze dubbele ExoMars missie van ESA, werd op 14 maart 2016 met succes gelanceerd en is nu, twee jaar later, begonnen aan het wetenschappelijke luik van de missie. Aan boord van TGO is het instrument NOMAD dat bijna volledig in België werd ontwikkeld. In deze voordracht komt u alles te weten over ExoMars, wat er aan de lancering van TGO vooraf ging, hoe de reis naar Mars verliep en welk mysterie de Belgische wetenschappers op Mars hopen op te lossen.

Erwin Wolters (VITO): 5 jaar PROBA-V en 20 jaar vegetatiemonitoring.

In mei is de Belgische PROBA-V-satelliet 5 jaar in de ruimte, een gedenkwaardig moment. In deze presentatie laten we het belang van vegetatiemonitoring met satellieten zien en nemen we een kijkje bij wat er onder andere nodig is om tot betrouwbare data te komen en waar deze data voor gebruikt worden. Denk hierbij onder andere aan oogstverwachtingen, landschapsbeheer en het monitoren van ontbossing en droogte in kwetsbare regio’s. We kijken terug op hoe het 20 jaar geleden op VITO begon met de SPOT-VGT-satellieten en hoe PROBA-V deze meetreeksen continueert. Hoewel PROBA-V nog goede data levert en nog zeker tot eind 2019 metingen blijft verrichten, zijn er ondertussen nieuwe satellieten gelanceerd die een verdere continuering van de vegetatiemeetreeks waarborgen met een sterk verbeterde resolutie, wat weer nieuwe toepassingen oplevert.

Koen Geukens (Werkgroep Ruimtevaart): Ontdekkingen in Amerika.

Afgelopen zomer trok ik met enkele anderen naar de VS om de zonsverduistering waar te nemen. Gedurende die drie weken werden naast het Kennedy Space Center ook een aantal lucht- en ruimtevaartmusea bezocht. Met enkele verrassende ontdekkingen.


Tot in Gent.