U bent hier

Voordracht IceCube door Nick Van Eijndhoven

Publiek

Professor Nick Van Eijdhoven komt uitleg geven over IceCube, de basis op de Zuidpool die onderzoek doet naar Neutrino’s.

Het doel van IceCube is om neutrino’s te ontdekken en daarna te achterhalen waar ze vandaan komen. Neutrino’s ontstaan bijvoorbeeld bij kernfusiereacties in sterren en bij supernova-explosies. Ook zijn er bij de oerknal veertien miljard jaar geleden massa’s neutrino’s ontstaan die vrij in de kosmos rondvliegen.

Neutrino’s hebben geen elektrische lading en bijna geen massa. Ze vliegen overal dwars doorheen. Iedere seconde flitsen er minstens dertig triljard door ons lichaam. Neutrino’s detecteren is geen eenvoudige opgave. Slechts heel af en toe botsen ze met gewone atoomkernen. Bij deze botsing worden muonen geproduceerd die, wanneer ze met hoge snelheid door water of ijs bewegen, een zwak blauw lichtflitsje produceren, de zogeheten Cherenkovstraling.

Indien mogelijk gaat deze voordracht door op de sterrenwacht, anders ONLINE!


Vooraf inschrijven is verplicht (desterrenjutters@gmail.com). Nadien krijg je eventueel een link om de voordracht te volgen.

Deel deze pagina