De Jongeren Vereniging voor Sterrenkunde (JVS) verzamelt alle jongeren uit Vlaanderen die bezig zijn met sterrenkunde & ruimtevaart. Het is het jongerengedeelte van de VVS.

U bent hier

Nationale jongerenwerking JVS

JVS: Springplank naar de Sterren !

Ben je jong en zie je graag sterretjes?

Dan is er speciaal voor jou een leuke vereniging waar je van je fascinatie voor het heelal een leuke hobby kan maken, samen met andere jongeren. De Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde (JVS) verzamelt alle jongeren uit Vlaanderen die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde en ruimtevaart. Het is het jongerengedeelte van de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS).

Drie goede redenen om JVS'er te worden:

Lokale werking

De JVS heeft verschillende lokale werkingen verspreid over alle provincies van Vlaanderen. Bij deze JVS-kernen ontdek je op speelse wijze het heelal en de wereld om je heen, samen met andere leeftijdsgenoten.
Bij de lokale kernen kan je je verwachten aan interessante lezingen, intrigerende practica, waarneemtips... Maar ook activiteiten rond het gewoon gezellig samenzijn.
De meeste JVS-kernen gaan ook op zomerkamp en weekend waar je op een speelse manier elkaar beter leert kennen. De JVS is op veel manieren een gewone jeugdbeweging, maar met een grote gedeelde passie voor sterrenkunde en aanverwante wetenschappen.

Normaal gezien richten de JVS-kernen zich op jongeren van 12 tot 21 jaar, maar uitzonderingen bestaan. Meer info en je dichstbijzijndste kern in je buurt vind je op de kernenkaart.

Nationale activiteiten

Het bestuur van JVS nationaal, de JVS-STAF, organiseert elk jaar verschillende uitstappen die de sterrenkundige jeugd van heel Vlaanderen tezamen brengt. Ook leden die niet aangesloten zijn bij een kern zijn hier meer dan welkom op!

Elk jaar organiseren we zeker volgende activiteiten:

  • JVS-dag (eind februari): de hoogdag voor alle JVS'ers! De organiserende gastkern toont ons hun stad en verwent ons met een goede gastspreker. Alle kernen stellen zich kort voor met de gekste JVS-filmpjes.
  • Paas Astro Kamp (eerste zondag van de paasvakantie): we gaan op verlengd weekend met de JVS. We zijn praktisch bezig met sterrenkunde, en als het weer het toelaat kunnen we tezamen waarnemen!
  • Zomeractiviteit (ergens in juli): het moet niet altijd overdreven astronomisch zijn, in de zomer organiseren we een luchtige activiteit om een excuus te hebben om elkaar eens te zien.
  • JVS/VVS-weekend (eerste weekend van oktober): ook de JVS doet uiteraard mee aan het JVS/VVS-weekend, hier organiseren we onder andere de Trophy Cup als parallelprogramma voor JVS'ers
  • Winter Astro Activiteit (november): typisch een uitstap naar een interessant museum of expo.

Niet-leden zijn welkom op onze activiteiten om eens te proeven wat we eigenlijk doen, leden genieten altijd minstens €5 korting op elke activiteit.

Astra

Het contactblad van de JVS'ers. Elke twee maanden krijg je deze 32 pagina's (of meer!) vol sterrenkundige feitjes, waarneemtips, experimenten, memes en zoveel meer in je brievenbus.
Dit blad is geschreven vóór en dóór JVS'ers, waardoor het altijd op maat van jongeren is.

Meer info over de Astra: Tijdschrift Astra

Lid worden

Lidmaatschap van de JVS is hetzelfde als lidmaatschap van de VVS, je kan je lid maken op deze pagina: https://www.vvs.be/lid-worden.
Je krijgt dus niet alleen tweemaandelijks de Astra, maar ook maandelijks het blad Heelal. Bovendien ontvang je bij je lidmaatschap ook de Hemelkalender!