U bent hier

29ste JVS/VVS-WEEKEND

Duinse Polder

Het negenentwintigste JVS/VVS-weekend vindt plaats op 3&4 oktober in Corsendonk Duinse Polders Ruzettelaan 195 te 8370 Blankenberge. De grote lijnen van het programma zijn ondertussen vastgelegd.

 

Programma

Op zaterdag 3 oktober 2015 zijn de deuren geopend vanaf 09.00 h en is er mogelijkheid tot het bezoeken van de standen van de sponsors (met name, ASToptics / Astromarket, Anamor­fose, Van Grootven). In de voormiddag zijn ook reeds enkele bijdragen gepland. Zowel op zaterdag als op zondag zal er een aangename afwisseling zijn tussen kortere bijdragen van actieve leden, en wat langere uiteenzettingen door enkele prominente gastsprekers. Op zaterdagavond is er uiteraard mogelijkheid voor vrije contactname. De JVS voorziet verder een korte avondactiviteit. Het einde van het JVS/VVS-weekend is voorzien op zondag omstreeks 16.30 h.

 

Gastsprekers

Dit jaar hebben we terug het genoegen om drie hoofdsprekers te ontvangen:

  • Prof. Dr. Stijn Buitink (VU Brussel): "Deeltjesversnellers in het heelal" (over de bronnen van kosmische deeltjes).

  • Dr. Daniel Pomarède (Institut de Recherche sur les Lois Fondamen-tales de l'Univers, CEA-Saclay): “De Laniakea supercluster”.

  • R. Jay GaBany (Californië): “Galactic Fossils” (over de zoektocht van amateur-astrofotografen naar botsende sterrenstelsels). 

 

Zaterdag

Op zaterdag 3 oktober 2015 is er van­af 9 h mogelijkheid tot het bezoeken van de standen van de sponsors (met name, ASToptics / Astromarket, Ana­morfose, Van Grootven). De uiteen­zettingen starten om 10.30 h.

Het programma op zaterdag ziet er als volgt uit:

  • 10.30: Marnik Van Impe: Opening.
  • 10.35: Kris Liebaut: “Chinese ruim­tevaart – actueel”.
  • 11.00: Stijn Vanderheiden: “De nieuw­ste verwezenlijkingen rond licht­hinderbeperking”.
  • 11.15: Jorg Versluys: “Professioneel telescoopdesign”.
  • 11.35: Jean-Pierre Grootaerd: “Ster­ren schitteren voor iedereen”.
  • 12.00: Middagmaal.
  • 13.30: Bram Goossens: “Spiegelslij­pen”.
  • 13.45: Claude Doom: “De Nova die geen nova was – Nova Vul 1670”.
  • 14.05: Dr. Daniel Pomarède (Insti­tut de Recherche sur les Lois Fonda­mentales de l'Univers, CEA-Saclay): “De Laniakea supercluster”.
  • 15.20: Pauze.
  • 16.15: Prof. Dr. Stijn Buitink (VU Brussel): “Deeltjesversnellers in het heelal”.
  • 17.30: Koen Geukens: “Vier op een rij – de vier resterende Amerikaanse Space Shuttles”.
  • 18.00: Einde.

Op zaterdagavond voorziet de JVS een ontspannende activiteit.

 

Zondag

Workshops

Op zondag 4 oktober 2015 zijn de deuren geopend vanaf 9 h en zijn er 4 workshops voorzien van 9.30 h tot 11.00 h. 

Jay Gabany: Awakening your images (workshop in Engels)
Astrophotographers have about 5 seconds to capture and hold a viewer’s attention before they move on to something else.  How can astrophotographers convince viewers to spend more time looking at their picture? This workshop will discuss the importance of clarity, contrast and color by explaining processing  techniques that will make any astrophotograph more interesting.  
Patrick Wils: Periodebepaling van veranderlijke sterren (laptop meebrengen en Period4 installeren)
De basisbeginselen van het bepalen van de periode van veranderlijke sterren wordt aangeleerd.  Er wordt gebruikt gemaakt van eigen waarnemingen en publiek beschikbare gegevens.  Aliasing, pre-whitening, multiperiodiciteit, amplitude-modulatie en wijzigende periodes worden besproken.  Deelnemers dienen een computer mee te brengen en indien mogelijk reeds het programma Period04 <https://www.univie.ac.at/tops/Period04/> te installeren.  
Bart Buelens: Astronomische Data: Exoplaneten (laptop meebrengen)
In deze workshop ga je zelf aan de slag met een publiek beschikbare catalogus van alle tot nu toe ontdekte exoplaneten – dat zijn planeten bij andere sterren dan de zon. Je zoekt antwoorden op vragen als: welke exoplaneet is de grootste? de verste? en hoeveel bevinden er zich in de bewoonbare zone? Je maakt zelf grafieken die de ongeveer 2000 exoplaneten in de catalogus op een inzichtelijke manier weergeven. Je krijgt instructies en tips hoe je dit alles aanpakt. Behalve deze exoplanetencatalogus zijn er tal van andere astronomische gegevens vrij toegankelijk. In een korte presentatie wordt toegelicht welke mogelijkheden dit biedt voor amateurs. Breng je eigen laptop mee om actief deel te kunnen nemen!
Kurt Christiaens: voorbereid op fuzzy jacht !

Het waarnemen van Deep-Sky ojecten kan soms een hele frustrerende en moeilijke bezigheid zijn, zeker als je de minder bekende catalogi en objecten succesvol wil observeren. Tijdens deze workshop gaan we zowel de voorbereiding, de uitvoering als de afwerking van een ‘succesvolle sessie’ bekijken, analyseren en oefenen...van het samenstellen van lijstjes tot het verwerken van schetsen.  Voor iedereen, van beginner tot ervaren, die dat extraatje uit zijn waarnemingen wil halen.

Programma

Het verdere programma op zondag ziet er als volgt uit:

  • 11.00: Koen Geukens: “Dit is de allereerste keer – primeurs in de ruimtevaart”.
  • 11.20: Ellen Bruijns: “De zonsver­duistering van 20 maart 2015 vanop de Faeröereilanden”.
  • 11.40: Pierre Verschueren: "Mars Express VMC Imaging Campaign"
  • 11.55: Dominique Dierick: “Insta­Sky”.
  • 12.10: Middagmaal.
  • 13.30: R. Jay GaBany (Califor­nië): “Galactic Fossils”.
  • 14.45: Pauze.
  • 15.40: Marc Trypsteen: “Spectrosco­pie in de Sterrenkunde”.
  • 16.00: Geert Vandenbulcke: “53 = 8 – een astrofotografie project van een jaar”.
  • 16.30: Einde.
 

Maaltijden & Overnachting

Maaltijden en overnachting. Maaltijden zijn verkrijgbaar in de Duinse Polders op zaterdag- en zondagmiddag, alsook op zaterdagavond. Maaltijden dienen wel vooraf besteld te worden. Overnachtingen zijn mogelijk op basis van één- en tweepersoonskamers in de Corsendonk Duinse Polders zelf, of op basis van meerpersoonskamer in jeugdherberg De Wullok. Bij beide opties is een ontbijt voorzien (op de plaats van overnachting). Voor meer details verwijzen we naar het inschrijvingsformulier.

 

Inschrijvingen

Wellicht wil je ook deze keer het weekend niet missen. Vandaar ook dat bij Heelal van juli 2015 een inschrijvingsformulier ingesloten is (wie dit per vergissing niet zou ontvangen hebben, kan dit op het secretariaat bekomen). Inschrijven kan ook elektronisch, via het daartoe voorziene formulier.

De prijzen zijn vermeld op het inschrijvingsformulier. Het is mogelijk in te schrijven met of zonder overnachting, en met of zonder maaltijden. Alle inschrijvingen met overnachtingen dienen binnen te zijn uiterlijk tegen 7 september 2015. Je inschrijving is overigens slechts definitief nadat het secretariaat je formulier én betaling ontvangen heeft. Inschrijving zonder overnachting blijft ook in de loop van september nog mogelijk. Wie niet vooraf inschrijft, blijft uiteraard welkom op het JVS/VVS-weekend in Corsendonk Duinse Polders; ter plaatse bedraagt de deelnameprijs 15 EUR voor leden (25 EUR voor niet-leden). Vooraf inschrijven is dus voordeliger.

Reacties

afbeelding van jeanpierre
Zoals elk jaar is er een avondaktiviteit van de jongeren op deze JVS-VVS dagen. En net zoals vorig jaar doen we daar iets speciaal voor. Jimmy Oostvogels (Astromarket) schenkt twee telescopen Skywatcher Heritage 130p Ikzelf (kijkerbouw VSRUG) geef als toemaatje twee pakketten, bij elke telescoop één. pakket 1 omvat : telescoop, grote poster,ESO uitgave'een heelal vol ontdekkingen',sterren en planeten 2015,ESA uitgave 'Saturnus map map, brochures 'bombardement van de aarde , Lunar 100 kaart en 'een Hollandse kijk op het heelal van Govert Schilling, MET de handtekening van de auteur. Pakket 2 omvat hetzelfde, MAAR de Saturnusmap is nu een Marsmap en boek is een ESA uitgave; Geography from space. Pakket 3 : het bouwpakket voor de telescoop : 'sterren schitteren voor iedereen' met gesigneerde telescoopbuis door Dirk Frimout, Frank Deboosere , Herman Henderickx en Bruno Ernst.
afbeelding van jeanpierre
ter gelegenheid van de officiële start van het project 'sterren schitteren voor iedereen' wil ik graag drie aanwezigen gelukkig maken. Er worden drie maankaarten verloot op zaterdag. Twee die de handtekening dragen van Cahrlie Duke (apollo 16) één met de handtekening van Charlie Duke, Dirk Frimout, Frank De Winne en Alexander Gerst. Misschien een extra reden om er op zaterdag bij te zijn ? beste groeten, jp

Reageer