U bent hier

Zomerschool Sterrenkunde 2016

Zomerschool sterrenkunde

De Zomerschool Sterrenkunde 2016 is volzet - er kan niet meer ingeschreven worden.

 
Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.
 

Jongeren

 
De Zomerschool Sterrenkunde wordt georganiseerd door de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen. Een greep uit de onderwerpen:
 • Waar komt de straling van sterren vandaan? Wat kunnen we zien in een spectrum en hoe kunnen we daarmee sterren classificeren?
 • Hoe zien sterren er vanbinnen uit? Hoe brengen ze kun leven door? Op welke manier kunnen we planeten rond sterren ontdekken? En wat hebben novae, supernovae en gamma-bursters met sterren te maken?
 • Hoe ziet ons Melkwegstelsel eruit? Is het groter of kleiner dan andere sterrenstelsels? Hoe ver staan die sterrenstelsels van ons vandaan? En waarom zitten er zwarte gaten in het centrum van al die sterrenstelsels?
 • Is het waar dat de Big Bang overal tegelijk plaatsvond? En hoe zal donkere energie de toekomst van ons heelal bepalen?
 
De Zomerschool Sterrenkunde gaat door van 22 tot 25 augustus 2016 in Leuven en richt zich in de eerste plaats tot jongeren (die de derde graad secundair onderwijs volgen of gevolgd hebben of er binnenkort mee starten, of die reeds een jaar hogere studie achter de rug hebben), hoewel andere deelnemers eveneens welkom zijn. Er is geen bijzondere voorkennis vereist. Een goede kennis van de natuurkunde van het secundair is wel een voordeel.
 
De lessen worden gegeven door sterrenkundigen, verbonden aan Vlaamse universiteiten en hogescholen (onder meer KU Leuven, VU Brussel, UGent, Koninklijke Sterrenwacht). Voor het labowerk worden de deelnemers ook begeleid door deskundigen van de VVS. De Zomerschool kan zowel intern (met overnachting in Leuven) als extern gevolgd worden. De lessen en practica gaan door op KULeuven campus GroepT; overnachten gebeurt in jeugdherberg De Blauwput. Deelname aan de Zomerschool kost 183 euro (intern) of 128 euro (extern). Dit omvat de deelname en het cursusmateriaal, alsook de maaltijden (lunch en avondmaal), en voor de internen ook de overnachting en het ontbijt.
 

Programma

 
Het volledige programma van de Zomerschool Sterrenkunde ziet er als volgt uit (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen die zich nog kunnen voordoen).
‘s Avond is er ook ontspanning voorzien.
 
Maandag 22 augustus 2016
 • Namiddag
 1.  Les: Telescopen
 2.  Les: Optische spectroscopie
 3.  Practicum: Spectraaltypes van sterren en het Hertzsprung-Russell diagram
 
 Dinsdag 23 augustus 2016
 • Voormiddag
 1.  Les: Veranderlijke sterren
 2.  Practicum: Periodeanalyse van veranderlijke sterren
 • Namiddag
 1. Les: Dubbelsterren, waarnemingen
 2. Les: Dubbelsterren, levensloop
 3. Practicum: Het beperkt drielichamenprobleem
 
Woensdag 24 augustus 2016
 • Voormiddag
 1. Les: Type Ia supernovae
 2. Practicum: De afstand tot supernova 1987A
 • Namiddag
 1. Les: Sterrenstelsels
 2. Practicum: Botsende sterrenstelsels

 

Donderdag 25 augustus 2016
 • Voormiddag
 1. Les: Kosmologie
 2. Practicum: Afstandsbepaling met Cepheïden
 

Informatie

Informatie over de Zomerschool Sterrenkunde kan bekomen worden:

 • via de website http://www.vvs.be/de-vereniging/zomerschool-sterrenkunde
 • via e-mail zomerschool@vvs.be
 • telefonisch: 0471 66 06 91
 • op het VVS-secretariaat: Kapellebaan 56, 2811 Leest

 

 

 

 

 

Inschrijven

Inschrijven kan online via dit webformulier.

 

Deel deze pagina

Reageer