U bent hier

Zomerschool Sterrenkunde 2023

Zomerschool Sterrenkunde 2023

De Zomerschool Sterrenkunde wordt georganiseerd door de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS). In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen. Een greep uit de onderwerpen:

  •  Waar komt de straling van sterren vandaan? Wat kunnen we zien in een spectrum en hoe kunnen we daarmee sterren classificeren?

  •  Hoe zien sterren er vanbinnen uit? Hoe brengen ze kun leven door? Op welke manier kunnen we planeten rond sterren ontdekken? En wat hebben novae, supernovae en gamma-bursters met sterren te maken?

  •  Hoe ziet ons Melkwegstelsel eruit? Is het groter of kleiner dan andere sterrenstelsels? Hoe ver staan die sterrenstelsels van ons vandaan? En waarom zitten er zwarte gaten in het centrum van al die sterrenstelsels?

  •  Is het waar dat de Big Bang overal tegelijk plaatsvond? En hoe zal donkere energie de toekomst van ons heelal bepalen?

De Zomerschool Sterrenkunde gaat door van 21 tot en met 24 augustus 2023 in Leuven en richt zich in de eerste plaats tot jongeren (die de derde graad van het secundair onderwijs volgen of reeds achter de rug hebben, of volgend jaar in de derde graad starten), hoewel andere deelnemers eveneens welkom zijn. Er is geen bijzondere voorkennis vereist. Een goede kennis van de natuurkunde van het secundair is wel een voordeel.

De lessen worden gegeven door sterrenkundigen, verbonden aan Vlaamse universiteiten en hogescholen (ondermeer KU Leuven, VU Brussel, UGent, Koninklijke Sterrenwacht). Voor het labowerk worden de deelnemers ook begeleid door deskundigen van de VVS.
De Zomerschool kan zowel intern (met overnachting in Leuven) als extern gevolgd worden. Deelname aan de Zomerschool kost 216 euro (intern) of 149 euro (extern). Dit omvat de deelname en het cursusmateriaal, alsook de maaltijden (lunch en avondmaal), en voor de internen ook de overnachting en het ontbijt. Er is korting voor leden van de VVS.

Programma

Het volledige programma van de Zomerschool Sterrenkunde is hier terug te vinden.

Inschrijven

Inschrijven kan online door hier te klikken.

Informatie

Informatie over de Zomerschool Sterrenkunde kan bekomen worden via:

  • e-mail zomerschool@vvs.be
  •  telefonisch: 0471 66 06 91
  •  op het VVS-secretariaat: Zeeweg 96, 8200 Brugge

 

 

 

 

 

 

 

 

Met steun van

 

 

 

 

 

Reageer