U bent hier

Zonnekijkdag op locatie waar het kan en op YouTube

Zonnekijkdag op locatie waar het kan en op YouTube

Op zondag 5 juli 2020 organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) naar jaarlijkse gewoonte de Zonnekijkdag. Uiteraard blijft ook de zonnekijkdag niet gespaard van de COVID-19 maatregelen en zal deze kijkdag er anders uitzien dan voorgaande edities.

 

Zonnekijkdag en COVID-19

Door het COVID-19 virus zijn er enkele belangrijke wijzigingen ten opzichte van voorgaande edities. De gezondheid van zowel de bezoekers als de medewerkers is prioriteit nummer 1. Daarom zullen er dit jaar slechts 8 waarneemposten open zijn (i.p.v. 20 posten in 2019). Dus enkel de locaties waarop de veiligheid van de bezoekers en medewerkers gegarandeerd kan worden, zullen te bezoeken zijn.
Om de spreiding van de bezoekers bij waarneemposten waarbij er drukte verwacht wordt (volkssterrenwachten) te maximaliseren, kunnen bezoekers via de website een tijdslot reserveren waarop zij langs kunnen komen.
Via het handige overzichtskaartje op www.zonnekijkdag.be kom je te weten voor welke waarneemposten reserveren noodzakelijk is en hoe je een tijdslot kan reserveren.

Voor ieders veiligheid vragen we de bezoekers om:

  • bij aankomst op de waarneemlocatie de handen te ontsmetten
  • en mondmasker te dragen op de plaatsen waar dit gevraagd wordt
  • 1,5 meter afstand te houden
  • de aanbevelingen van de begeleiders strikt op te volgen
  • thuis te blijven als je ziek bent

 

Online alternatief op YouTube

Dit jaar zijn er minder waarneemposten en wellicht ziet nog niet iedereen het zitten om bij een waarneempost langs te gaan. Daarom voorzien we ook een online alternatief, zodat iedereen de sfeer van de zon in huis kan halen. De VVS publiceert daarom een aantal video’s op haar YouTube kanaal. Er zal een lezing van Dhr. Jan Janssen, werkzaam aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, te bekijken zijn. De lezing draagt de titel “"McIntosh en de zonnevlekken".
Daarnaast werkten we ook samen met de European Solar Telescope. De VVS zorgde voor de Nederlandse vertaling van enkele educatieve video’s. Uiteraard zullen deze video’s ook via het VVS-kanaal te bekijken zijn.
Bij helder weer zorgt Volkssterrenwacht Astrolab Iris voor een livestream van de zon. Zo kan iedereen zijn/haar huiskamer omtoveren tot een zonobservatorium.
Omdat het niet altijd serieus moet zijn, zorgden we ook voor een playlist met allemaal liedjes over de zon. Meer dan 50 liedjes zullen te beluisteren zijn.

Adres YouTube kanaal:  https://www.youtube.com/channel/UC3oCiykW2ApbFN1u0eECnKw

 

Reacties

Hoe zit het met de Sabam-regeling voor die liedjes? Vriendelijke groet, Patrick Buysse.

Reageer