De Werkgroep Astrogeschiedenis wil de geschiedenis van de sterrenkunde in België en van de eigen vereniging beter in kaart brengen en ontsluiten.

U bent hier

5 jaar TRAPPIST

De Belgische TRAPPIST reflector in de kleine koepel op de 2375 m hoog gelegen ESO sterrenwacht te La Silla in Chili (Foto: ESO)

In juni 2010 zag de 0.60 m TRAPPIST reflector "first light" op de sterrenwacht van La Silla in Chili. Het project is een samenwerking tussen de Universiteit van Luik en de sterrenwacht van Geneve - Zwitserland.
De Belgen bedachten de naam TRAPPIST (Transiting Planets And Planetesimals Small Telescope) om de link met ons land duidelijk te maken.
De Ritchey-Chrétien telescoop werd geconstrueerd door Astelco en staat op een equatoriale Astelco NTM-500 montering. De 60 cm hoofdspiegel en de 21 cm secundaire spiegel zijn beide uit Astro-Sitall keramisch glas vervaardigd.
Bij het opzetten van de telescoop was een belangrijke rol weg gelegd voor de Luikse doctoraatsstudenten, waarna de telescoop werd geautomatiseerd om vanuit België te worden aangestuurd met een VPN-internet verbinding.
De telescoop werd gerealiseerd met een budget van Euro 300.000 en wordt ingezet bij de speurtocht naar exoplaneten, maar tevens bij het opvolgen van kometen en Trans-Neptunian Objects (TNO) aan de rand van het Zonnestelsel. 

VVS werkgroep Astrogeschiedenis bezocht het TRAPPIST-team, lees er binnenkort alles over in het VVS-maandblad " Heelal ".

Meer info:
http://www.ati.ulg.ac.be/TRAPPIST/Trappist_main/Home.html

  

Reageer