Binnen deze werkgroep worden sterbedekkingen door de Maan, planeten en andere objecten van ons zonnestelsel bestudeerd.

U bent hier

Sterbedekkingen door de Galileïsche manen van Jupiter

En international team van onderzoekers brengt in Astronomy & Astrophysics (Letter to the Editor) verslag uit over de eerste waargenomen sterbedekking door jupitermaan Europa. Volgens hen bestonden er tot nu toe alleen maar twee soortgelijke waarnemingen van Ganymede. Van Io en Callisto zijn nog helemaal geen observaties beschikbaar.

Ondanks het ruimtevaartonderzoek van Jupiter en zijn sterbedekkingen door de Galileische manen nog altijd nuttig om diameters en posities ervan nauwkeurig te bepalen. De auteurs halen aan dat de nauwkeurigheid ongeveer gelijk komt aan de precisie van de metingen door ruimtezondes. Het voordeel van resultaten uit sterbedekkingen is dat ze niet beïnvloedt zijn door albedoverschillen en dat niet aan limb-fitting moet worden gedaan. 

Resultaat van deze waarneming: Europa heeft een diameter van 1561,2 +/- 3.6 km en een afplatting van 0,0010 +/- 0.0028. De positie werd met een nauwkeurigheid van 0,08 milliboogseconden bepaald.

In 2019 en 2020 beweegt Jupiter zich voor de achtergrond van de melkweg, daardoor is het aantal sterbedekkingen verhoogt. Het artikel geeft ook een lijst van aankomende sterbedekkingen door de Galileïsche manen tot 2021. Volgende week al, op 5 juni 2019, is er een bedekking van een ster van 10de grootte door Callisto terwijl Jupiter voor ons aan de nachthemel staat, maar het zichtbaarheidsgebied loopt door Zuid-America, de zuiderse Atlantische Ocean en het zuiderse Africa. Voor ons is er een bedekking door Europa op 22 juni 2020, dan helaas van een ster van maar 11.3m. Het zal ver buiten de mogelijkheden van de meeste amateurs liggen om zo een event met succes waar te nemen.

Reageer