Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

The Great American Eclipse : de verslagen

Andreas Dill vertelt: 

Wij hadden Idaho op een bergpas in 2600 meter hoogte prachtige condities,
geen enkel wolkje, uitstekende doorzichtigheid van de lucht. Ook de
gevreesde haze van bosbranden bleef weg van ons. Het wilde landschap van de
Rocky Mountains / Sawtooth Range maakte van de doortocht van de maanschaduw


een extra boeiend spektakel. 

 

Geert Van Den Bulcke schrijft: 

Omstreeks 6u vertrokken, kalm verkeer tussen Ashton en Terreton. We kwamen aan op onze waarneembare bij Mud Lake Market, niet meteen de meest idyllische plaats maar van alle gemakken voorzien. Later kwam het drukke verkeer wel op gang volgens de media, zowel uit het noorden als vooral uit het zuiden richting Rexburg. Eenmaal we de highway 20 verlieten en op de ID33 richting oost reden zagen we overal op parkeerplaatsen langs de weg auto's en kampeer wagens staan.

We waren dus ruim op tijd ter plaatse om alles klaar te zetten en dan was het wachten op het eerste contact in een mooi blauwe hemel. Ruim een half uur voor C2 begin het licht te veranderen en werd het voelbaar kouder. 10 minuten voor C2 vond ik Venus met mijn verrekijker, 4 minuten later met het blote oog. Tussen C1 en C2 maakte ik om de 7 minuten een opname met mijn FS60Q 60mm f/10 refractor en Canon EOS 6Da. 10 minuten voor C2 liet ik de controle van de camera over aan mijn Android tablet en de app Eclipsedroid, mijn vele malen geteste script werkte perfect.Een minuut voor totaliteit ongeveer werden duidelijk vliegende schaduwen zichtbaar, dit was ook het geval net na totaliteit, nooit eerder zag ik ze zo duidelijk. De diamantringen zowel bij het begin als het einde van de totaliteit waren zeer mooi. De corona was heel helder met fijne structuren en lange uitlopers naar oost en west. Toen C3 naderde werden een drietal protuberansen zichtbaar...en toen was het na 2m en 17s voorbij...Tot C4 maakte ik weer om de 7 minuten een opname met een Solarix filter.De terugkeer naar ons huurhuis verliep wat trager omdat we twee maal in een file terecht kwamen maar door het gebruiken van een paar binnenwegen hebben we de meeste drukte kunnen vermijden.Ik heb nu mijn zevende totale zonsverduistering gezien en het was een mooie! 

Thierry Pauwels verhaalt:

Hier in Wyoming met een van de groepen van Urania ook een compleet succes.  Het eerste plan was om in Nebraska waar te nemen, maar er zouden wolken zijn, en we zijn naar het westen uitgeweken, even ten noorden van Lingle.  Geen wolkje aan de lucht, behalve tegen het einde van de verduistering laag in het oosten.

De vliegende schaduwen waren mooi te zien net voor het tweede contact.  Ze vlogen van oost naar west.  Na het derde contact was het minder duidelijk.  Al bij al heb ik al vliegende schaduwen gezien bij 3 van de 4 totale zonsverduisteringen die ik meegemaakt heb.  Alleen bij die op de Faroer heb ik ze niet gezien, maar daar hadden we alleen een opklaring van 15 seconden tijdens de totaliteit.

Kris Delcourte:

Na een laatste update van de weersverwachtingenm beslutien we in de vroege ochtend van 21 augustus  toch om voor plan A te gaan. Plan A is lsechts een 10 tal mijl van ons jhotel vandaan, de Mainstay Inn Casper, die bevindt ich op exit 182 miles Casper,Langs de country weg 253 is er een aarden zijweg nr 605. Die volgen we voor een aanral honderden meters en nemen dan een track road naar rechts.  Die lijdt ons tot een plek in de open bushland van Casper met een mooi zicht op de Casper Mountain vanwaar de schaduw zal komen aanstormen en de open ruimte aan de tegenoverliggende kant waarheen de schaduw zal wegtrekken. En deze eclips heeft zeker niet ontgoocheld! Prachtig visueel effect van de aanstormende schaduw die de Casper mountan in de schaduw legt. Een buitengewoon mooie diamenten ring luidt de totaliteit in. Wat mij opvalt in vergelijking met andere eclipsen is dat de oranje horizon zich vrijwel over 360 graden uitstrekt. Enkele uitgerekte sluierwolkendie aanvankelijk roet in het eten dreigden te gooien,  bleven gelukkig weg van de zon en lijken eerderop te lossen naarmate totaliteit dichterbij kwam. De corona is heel uitgestrekt met lange streamsers en een bijzonder fijne structuur die ik in mijn verrekijker bewonder. Dan ook nog in alle rapte een fotogprogramma afwerken: een panorama shoot met ee nbracketing van 3 en dan nog enkele shots in een braketing reeks van 9 met het telezoom objectief. Hopelijk is er wat bruikbaar materiaal bij .

Deel deze pagina

Reacties

afbeelding van puttenf
Succes ook in South Carolina. Ben naar Buck Hall Recreation Area bj McClellanville gegaan. Dichtst mogelijk bij de kust op aanraden van Xavier Jubier bij laatste DDD. Wat geluk met de wolken gehad. Prachtige volledige totaliteit en corona gezien. En wat uitleg gegeven aan minister van landbouw Sonny Perdue. https://mobile.twitter.com/secretarysonny Groeten. Frank Van der Putten uit Mechelen.

Reageer