Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

The Great American Eclipse: Information Exchange / Logboek / weersverwachingen

Bedoeling is om gezamenlijk met alle leden van de werkgroep Eclipsen, een soort live artikel aan te maken en bij te werken waarbij we de eclips opvolgen in de vorm van een logboek. Hierbij kunnen we ook de laatste weersinformatie uitwisselen.

Referentie met links naar websites met weersverwachtingen  (van Jay Anderson uiteraard): http://eclipsophile.com/eclipsewx/fcsts/

Nadien kan dit ook gebruikt worden als input voor het geconsilideerde eclipsverslag.

 

 

17-augustus: vlucht Icelandair naar Denver.  Eerste gedeelte verloopt voor mij van Parijs naar Reykjavik of beter gezegd naad Kleflavik, de international luchthaven van Ijsland. Hier heb ik dan eeen zee van tijd. Ik had ook de volgende vlucht kunnen nemen vanuit Parijs, maar dan had ik maar iets meer dan een uur om over te stappen en dat vond ik nogal riskant.

Het tweede gedeelte was dan van Ijsland naar Denver.  Nog maar net geinstalleerd op mijn stoel, toen ik daar waarempel Wazyl zag voorbijkomen, Hij gaat natuurlijk ook naat de eclips en we wisselen wat ideëen uit. Zijn basis is Cheyenne en vanaf daar zal hij in functie van het weer beslissen welke richting hij uitgaat.

Het weer op de dag van de eclips biedt heel wat voer tot discussie.  De meeste modellen geven heel wat bewolking in Wyoming en Nebraska zodat een plan B zeker besproken zal worden met mijn Canades companen in Casper. Vandaag 17-augustus met midner dan 4 dagen te gaan, ziet de bewolkingskaart er ietsjes beter uit.

Bij de aankomst in Denver luchthaven was het lang aanschuiven aan de balie van Budget om de huurwagen op te halen. Ik had een Ford Edge gereserveerd en mijn bood me voor 22.5$ per dag een upgrade aan naar een Hyunday Santa Fe.  Dat aanbod heb ik evenwel vriendelijk afgeslagen en toen ik na de paperassen mijn wagen ging zoeken stond daar jawel, een Hyandai Santa Fe klaar! (zonder meerprijs natuurlijk). Op het einde van een heel lange dag check ik uiteindelijk in in de Best Western Suites kort bij de Denver luchthaven.  

                             

18-augustus: trip naar Casper staat op het programma.  Aangekomen in Casper in de namiddag. Heel wat eclipsverkeer in de omgeving van Denver met enkele files op de I25. Nadien ging het wel heel vlot tot in Casper. 

Dinner met Stephen Bedingfield , Lynn en nog 2 van zijn gezelschap: Jeff en Anna. Nadien geeft Stephen ons uitleg over zijn eclips-recky van vandaag: Boyson Reserve heeft mooie locaties langs loop1, Gas Road lands de I20 is een goede optie.  Omgeving Casper heeft beste kansen op goed weer. Riverton zal heel druk zijn, en ligt gevaarlijk dicht bij enkele bergen waarover grote wolkensystemen gemakkelijk heen trekken. 

 

19-augustus:

Rond de middag: verkenning van een site kort bij Casper, vanaf on shotel op exit 182. Amper 20 minutes langs een geasfalteerde weg, dan een gravel zijweg (nr 605)  en in te midden van de open velden (shrub) een mooi zicht op de horizon in de meeste richtingen: aankomende schaduw en voorbijtrekkende schaduw. Dit wordt Plan A!  

Ik heb ook mijn eigen verkenningstrip achter de rug. Tot in Boyson State Park gereden. De trip was redelijk lang: 97 mijl  tot in Shoshone dan toch nog een 10 tal mijl. Duurde toch bijna 2 uur met veel verkeer. Langs loop1 zijn inderdaad mooie zichten op het meer. Er zijn heel wat eclips campeerders op de campings die zich allen aan de boord van het meer bevinden.

Dan noch een andere site verkend (die andere plaatsen die Stephen reeds bezicht had heb ik niet meer terug gedaan)  Poser River op 34 mijl van Casper, afslag naar rechts als men van Shoshone komt. Een mooie aarden weg met heel veel wild: proghorn antilopen, roofvogels, ... Stopt op een bepaald punt (waar het privé wordt).  Mooi landschap maar weinig zicht op een horizon in de verte. 

Blog van Geert Vandenbulcke:

Wij zijn met een groep op donderdag 17/8 aangekomen in Pocatello waar vandaan we met auto's in kleine groepen verder reizen. We verblijven verspreid ten noorden van Rexburg, Idaho. We zien op de huidige (19/8) weerkaarten dat er op 20-21/8 een wolkenband van NW naar ZO trekt, maar we zien ook "mostly sunny" voor 21/8 op waarneemplaats Terreton, dus morgen 20/8 alles nog eens bekijken...

 

20-augustus

De dag begon een beetje mist van de bosbranden.  Niet echt storend evenwel voor de eclips. Het is  wel heel warm in volle zon. de weersverwachtingen voor Casper zien er gunstig uit. Vandaar dat het plan A zal worden: een site op een 15 tal km rijden vanaf het motel (op exit 182 Casper), ten zuiden van Casper. Dez morgen heb ik een volledige eclips full dress rehearsal gedaan.  Full Dress rehearsal betekent een rehearsal in volle zon en dat was heel warm vandaag. 

Geert laat mij het volgende weten:  Wij houden het bij de gekozen plaats Terreton, Idaho. Wellicht nog wat sluierbewolking bij C1, maar totaliteit moet wel lukken daar.

 

Dit was de laatste update voor de totaliteit.  De volgende updates zullen de verslagen zijn!  Clear Skies!

 

 

 

 

 

Deel deze pagina

Reacties

afbeelding van geert.vandenbulcke
7/8 Voor ons eveneens bijna tijd om onze valiezen te maken, net als een toch groot aantal Belgische en Nederlandse amateurs / VVS-leden, waarvan sommigen reeds op reis zijn in Trumpland. Eerst de klassiekers Las Vegas - Flagstaff - Meteor Crater - Grand Canyon - Monument Valley - Bryce Canyon - Zion NP en dan noordwaarts naar Salt Lake City om vandaar naar Idaho, omgeving Rexburg te trekken. De hype rond de "Great American Eclipse", die al zo'n 3 jaar geleden begon, is wat mij betreft ronduit overdreven en ontneemt me soms zelfs de zin om plannen te maken voor een volgende eclipsreis, zeker deze van 2024 die ook in de USA zichtbaar is. Het publiek goed informeren is één ding, maar je ziet ook veel slechte info circuleren en er worden zelfs onveilige eclipsbrillen verkocht. De hype wordt gretig overgenomen door hotelketens, bnb, campings, eclipsfestivals, autoverhuurbedrijven die hun prijzen opdrijven - de keerzijde van het eclipstoerisme! Ondanks de vele goede informatie die beschikbaar is op bonafide FB-groepen en websites zie je ook de meest onzinnige vragen en ideeën opduiken. Wordt vervolgd....
Wij gaan met een delegatie van ASH Polaris de eclips waarnemen in de buurt van Glendo (Wyoming). De voorspellingen zien er op dit moment vrij gunstig uit. We moeten ons in de nanacht nog wel verplaatsen van Cheyenne naar Glendo. Aan iedereen die de eclips gaat waarnemen veel succes.

Reageer