Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een amateurtelescoop.

U bent hier

Werkgroep Kometen

Binnen de werkgroep komenten worden gegevens van waarnemingen verzameld van relatief heldere kometen, met andere woorden kometen die zichtbaar zijn in een kleine tot middelgrote amateurkijker.

Zonder een bepaalde grens te willen trekken zijn dit kometen die pakweg helderder worden dan magnitude +10 tot +11. We verzamelen gegevens over het helderheidsverloop van elke komeetverschijning, het uitzicht en de vorm van de coma en specifieke kenmerken van de komeet.

Iedereen die wil meewerken aan de werkgroep kometen, kan hier terecht voor alle nuttige informatie over onze werking, welke kometen er zichtbaar zijn of zullen zijn en hoe we die het best kunnen observeren. De bedoeling is om zowel de beginnende als de gevorderde komeetliefhebber te bereiken en zodoende zoveel mogelijk mensen de kans te bieden hun bijdrage te leveren ! Wie wil meewerken door visuele waarnemingen te doen, raden we aan zorgvuldig de waarnemingsinstructies door te nemen of contact op te nemen met één van de werkgroepleden.

Kometen zijn wispelturig, soms verschijnen er kort achter elkaar verschillende heldere exemplaren, dan weer is het maandenlang wachten op de volgende. Ons doel is de meest heldere kometen projectmatig op te volgen door voldoende waarnemingen te verzamelen en het helderheidsverloop zelf achteraf indien mogelijk te analyseren.

Indien je vragen hebt of suggesties, aarzel niet om ons te contacteren. Wij hopen alvast op de medewerking van zoveel mogelijk waarnemers!

Contactgegevens van de Werkgroepleider

Thierry Van Driessche

email: thierry.van.driessche@telenet.be