Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Lichtvervuiling meten met telefoon ? Het kan !

Goed nieuws voor de gebruikers van Android en iPhone mobile devices ! Sedert kort zijn 2 apps beschikbaar waarmee het mogelijk wordt een meting te doen van de lichtvervuiling op je waarneemstek. Door een simpele druk op de knop is het mogelijk om je grensmagnitude op een objectieve manier vast te leggen.  Er zijn 2 applicaties:

Loss of light: beschikbaar op Android en Iphone (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cosalux.welovestars)

Deze app werkt door het surfen naar sterren, elke keer wordt een zwakkere ster gekozen, tot je de ster niet meer kan zien. Het voordeel maar onmiddelijk ook het nadeel van deze app is de subjectieve manier van data collectie.

De tweede app heet Dark Sky Meter en is enkel beschikbaar op iPhone.
Door middel van de camera sensor worden beelden genomen van de nachthemel en wordt de magnitude bepaald, net zoals bij een SQM het geval is. Dit is een meer nauwkeurige methode dan de bovenstaande, maar ontbreekt natuurlijk de calibratie die wel gebeurd is bij de SQM. Lichte variaties in de gebruikte chips bij de iPhone kunnen zo voor afwijkende meetresultaten zorgen. Een SQM kost natuurlijk ook een pak meer... Er zijn 2 versie, een gratis en een betalende met wat meer mogelijkheden. De resultaten worden opgeslagen in een database en doorgegeven naar de IDA.
Voor 4,49 EUR een mooie toevoeging aan het al uitgebreide assortiment aan astro toepassingen voor de iPhone.

http://www.iphoneclub.nl/246949/dark-sky-meter-iphone-app-wil-lichtvervuiling-in-kaart-brengen/

Reageer