Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Meer en meer gemeentes doven gedeelte openbare verlichting

Het is een trend aan het worden: meer en meer gemeentes doven een gedeelte van de openbare verlichting. Zo kondigden Mol en Sint-Katelijne-Waver onlangs aan om de helft van de openbare verlichting na 22 uur te doven vanwege besparingsmaatregelen. De openbare verlichting bij een gemeente, in combinatie met de gestegen energieprijzen slokt meestal een groot budget op.
 De meeste gemeentes komen dan ook tot de vaststelling dat ze in het verleden vaak teveel verlichtten in zowel aantal verlichtingspunten als intensiteit van de individuele verlichtingspunten. Je kan je dan ook terecht vragen stellen bij de zeer hoge verlichtingsniveau's die in Vlaanderen gehanteerd worden en het beleid om alle wegen, hoe klein ook, te verlichten.
 We vallen opnieuw in de herhaling, maar in de buurlanden wordt maar een klein percentage van het wegennet verlicht én de verlichtingsniveaus zijn een pak lager.Er blijkt dus nog heel wat overschot te zijn om weg te snoeien en daarom gaan de meeste gemeentes nu over tot een regime dat 1 op 2 lampen dooft.Natuurlijk zijn we blij met iedere wijziging die de hoeveelheid lichthinder vermindert. 
 Daarom zouden we iedere gemeente bij vervangingsprojecten willen aanzetten tot het gebruik van dimbare verlichting, met een kleiner vermogen dan tot nu gangbaar was. Onderzoek heeft aangetoond dat als je op een uniforme manier verlicht, er geen verschil is tussen een laag en een hoog verlichtingsniveau: de weggebruiker kan net evenveel zien. Lage verlichtingsniveaus maken het ook veel makkelijker om gevaarlijke plekken te markeren door deze wat beter te gaan verlichten.Natuurlijk is de eerste vraag als die weg wel écht verlicht moet worden. Zeker als er geen conflictsituaties kunnen optreden met zwakke weggebruikers is het eerder aangewezen niet dan wel te verlichten. 
 Mol: Helft van openbare verlichting in onze gemeente dooft een uurtje vroeger
 
Sint-Katelijne-Waver dooft helft straatverlichting 

Reageer