Welkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Nieuwe sattelietfoto België beschikbaar

Dit beeld van België bij nacht is genomen door de Suomi National Polar-orbiting Partnership (Suomi NPP) satteliet in October 2012. Op dit gevoelige beeld is goed te zien hoeveel lichtvervuiling er is in Vlaanderen in vergelijking met de buurregio's. De autosnelwegen in Vlaanderen gedoofd zijn en in Wallonië niet. wat ons doet vermoeden dat het beeld ergens in de avond genomen is, voor middernacht. Wat opvalt is dat Vlaanderen 1 grote lichtvlek geworden is, enkel in de Westhoek is er nog enigzins wat duisternis te bespeuren. Het gebied rond Dendermonde dat vroeger redelijk donker was is ook sterk achteruit gegaan. Waar men vroeger sprak over de lichtvervuilingsas Gent-Brussel-Antwerpen, moet nu ook vastgesteld worden dat ook Rijsel-Kortrijk een zeer belangrijke bijdrage doet in de lichtvervuiling en zelfs te vergelijken is met Antwerpen of Brussel !De scheiding tussen Vlaanderen en Wallonië is zeer goed vast te stellen. Ook het contrast met Frankrijk is enorm. De vele vlekjes in de Noorzee zijn schepen en boorplaforms.  

Het is duidelijk dat Vlaanderen nog een lange, lange weg moet afleggen om op een verantwoordelijke manier met verlichting om te gaan.

 Het beeld kadert in een volledige nachtelijke kaart van de aarde die in een composiet is van data verzameld gedurende 9 dagen in April en 12 dagen in Oktober 2012. Het nam meer dan 300 omwentelingen en 2.5Tb om de volledige aarde in kaart te brengen. All beelden en nog meer uitleg kan je hier bekijken. 

Klik op het beeld voor de volledige resolutie!

Reacties

afbeelding van belienl
tsja, het is nu wel heel duidelijk waarom we de wagen moeten laden, willen we nog een redelijk donkere hemel vinden! Laat ons hopen dat op een goeie dag het gezond verstand terug mag zegevieren en dat we allemaal weer een beetje van de nacht terug krijgen. Hoop doet leven, maar ondertussen.....sensibliseren!!

Reageer