Werkgroep LichthinderWelkom op de website van de Werkgroep Lichthinder van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw. Verlicht waar nodig, zoveel als nodig en wanneer nodig !

U bent hier

Parijs wordt donkerder

De Lichtstad gaat in de toekomst rationeler om met energieverbruik en wordt donkerder. In tegenstelling tot Vlaamse steden zal Parijs bewuster omgaan met nachtelijk verlichting. Momenteel is al alle klemtoonverlichting zoals de Eiffeltoren, musea, ect ... na middernacht gedoofd. Minister Delphine Batho vraagt nu ook aan de handelaars om alle verlichting te doven tussen 1 en 6 uur s'morgens. Maar de regering Hollande wil verder gaan en landelijk een verbod opleggen op reclameverlichting die de ganse nacht blijft branden. De regering mikt vooral op een shift in cultuur en denken van de Fransen om zo tot een efficiëntere energieconsumptie aan te zetten. “We need to end the cycle of producing more because we are consuming more.” Het plan werd meeopgesteld door de Franse versie van de Werkgroep Lichthinder. Volgens Alain Fleury, zou dit een besparing van 1300 MWh betekenen. Dit betekent ruwweg een kernreactor die kan uitgeschakeld worden.

Dit staat in schril contrast met Vlaamse steden die steeds maar meer willen verlichten, ondanks de publieke bewustwording rond klimaat en de economische crisis. Gent bijvoorbeeld is aan het werken aan een tweede versie van 'het Lichtplan' waarvan de eerste versie op een catastrofe uitdraaide (zie hier artikel). In deze versie zouden nog meer straten klemtoonverlichting krijgen maar ook silo's in de haven verlicht worden. We hopen dat het stadsbestuur rekening houdt met onze gevoeligheden en de opwaartste lichtstroom veroorzaakt door de lichtplannen aanpakt en stopt.

Lees hier het volledige artikel

Deel deze pagina

Reageer