Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

Hippocampus, Neptunus' nieuwe maantje

Hallo Hypocampus

De meest recent ontdekte maan van Neptunus heeft een naam gekregen, Hyppocampus. Voordien ging de maan door het leven als S/2004 N1. Uiteindelijk is ook de grootte van de maan gekend, alsook enkele andere details. De teamleider Mark Showalter van het SETI kondigde het bestaan van S/2004 N1 aan in 2013. Door de wetenschappers werden foto's van de HST geanalyseerd tussen 2004 en 2009.

(Het eerste beeld van Hyppocampus, opgenomen door de HST in 2004. Image: © Mark R. Showalter, SETI Institute)

Wat gegevens (van 2013)

Hyppocampus ligt ongeveer 105250 km van Neptunus, waar de baan ongeveer 23h bedraagt. Hyppocampus staat dus meer dan 3 keer dichter tegen Neptunus dan onze Maan bij de Aarde. Hyppocampus is ook de kleinste van de 14 gekende maantjes. De diameter bedraagt niet meer dan 19 km.

Nieuwe data (van 2016)

Door de HST (Hubble Space Telescope) zijn nieuwe waarnemingen van dit maantje gedaan in 2016. Hieruit is gebleken dat de maan toch groter is dan eerst gedacht (34 km ipv 19 km). De nieuwe waarneming is gedaan door iets wat amateurs zéér vaak doen: het stacken van acht beelden om zo de signaal-ruis-verhouding te verbeteren. Mochten ze dit niet gedaan hebben, zou het maantje nauwelijks zichtbaar geweest zijn in een enkele opname van de HST.

Oorsprong

De onderzoekers hebben vermoedens dat het maantje afkomstig is van een inslag van een meteoor op de maan Proteus, waarna het maantje opnieuw samengesteld is.

Bronnen

https://www.lpi.usra.edu/planetary_news/2019/03/18/hippocamp-neptunes-seventh-inner-moon-detected/

https://www.nature.com/articles/s41586-019-0909-9

https://www.space.com/neptune-smallest-moon-hippocamp-named.html

beeld naast artikel: (Image: © NASA, ESA, and J. Olmsted (STScI))

 

Reageer