Onze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Werkgroep Radioastronomie

Onze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

Dikwijls wordt gedacht dat dergelijke waarnemingen enkel maar mogelijk zijn met grote, dure installaties die voor de gemiddelde amateur of geïnteresseerde onbetaalbaar zijn.
Niets is echter minder waar.
Voor slechts enkele honderden euro’s is het perfect mogelijk waardevolle en wetenschappelijk relevante waarnemingen te verrichten.
Meteoren, zonneactiviteit, Jupiter-uitbarstingen, de Melkweg en ionosferische verschijnselen kunnen zeer eenvoudig waargenomen en geregistreerd worden. Ook de registratie van bliksems en inversies, om er maar een paar te noemen,  vereisen geen grote of dure installaties.

Een niet te versmaden voordeel van radioastronomie is het comfort bij het waarnemen: vanuit de luie zetel in een verwarmd lokaal.
Omdat vrijwel alle waarnemingen eerst via laptop of PC worden geregistreerd in afwachting van verwerking, zijn er geen onderbrekingen wegens afwezigheid of andere omstandigheden. Ook daglicht, bewolking of lichthinder vormen geen probleem bij radiowaarnemingen. Ideaal dus in zowat alle omstandigheden, zeker voor wie nieuwe uitdagingen aankan.

Momenteel zijn er in ons land reeds enkele tientallen privé-radiosterrenwachten en het ziet er naar uit dat deze trend enkel maar zal toenemen.

Contactgegevens

Chris Steyaert

steyaert@vvs.be