Werkgroep RadioastronomieOnze werkgroep heet iedereen welkom die belangstelling heeft voor astronomische of atmosferische waarnemingen op radiogolflengten.

U bent hier

Radiometeoren oktober 2021

In bijlage grafiekjes met de meteorenactiviteit tijdens de maand oktober 2021, waargenomen hier in Kampenhout (BE) op de frequentie (49.99 MHz) van ons radiobaken nabij Ieper.

De grafiekjes tonen het verloop van het aantal meteoren zowel per dag als per uur, enerzijds van "alle" meteoren (automatische telling) en anderzijds manueel getelde "overdensen" en "overdensen" langer dan resp. 10 seconden en 1 minuut.
Alle uurtotalen, behalve deze van de reflecties langer dan 1 minuut, zijn "gewogen gemiddelden" (*).

Lokale interferentie en niet-geïdentificeerde ruis bleven het grootste deel van de maand matig en op slechts 3 dagen werd bliksemactiviteit gedetecteerd.

Hoewel niet echt spectaculair bleven de Orioniden toch de meest in het oogspringende zwerm van de maand, met zijn hoogtepunt op 22 oktober.
Diverse kleinere zwermen zorgden bij momenten ook voor een toename van langdurige reflecties, onder meer rond 15 en 24-27 oktober.

Deze maand werden hier 16 reflecties langer dan 1 minuut waargenomen.
Een selectie hiervan, samen met enkele andere interessante reflecties, is bijgevoegd.

Als u geïnteresseerd bent in de ruwe cijfers (uur- en dag-aantallen), of in grafieken die de waarnemingen tonen in functie van de zonnelengte (J2000) eerder dan van de kalenderdatum, laat het dan weten.
U ontvangt dan de onderliggende Excel-bestanden en/of grafieken.

Felix Verbelen

(*) N(h) = n(h-1)/4 + n(h)/2 + n(h + 1)/4

Deel deze pagina

Reageer