Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

De 25 miljoenste waarneming!

De 25 miljoenste toevoeging aan de veranderlijke sterren databank van de AAVSO gebeurde door onze Josch Hambsch. Het ging om een meting vanop afstand van de ster "ASAS J180536-4351.8". Deze ster staat in het sterrenbeeld Corona Australis en er is nog maar weinig over bekend. In de International Variable Star Index (VSX) staat bijvoorbeeld nog geen type vermeld. Wat er wel in te vinden is, is dat de ster een periode van 157,5 dagen heeft en varieert rond magnitude 12. Eigenlijk gaat het om een "bijvangst". Josch had intensief en over een lange periode tijdreeksen van de RR Lyr ster WW CrA gemaakt om daarvan het Blazhko effect in beeld te brengen, en in hetzelfde beeldveld stond ASAS J180536-4351.8. We krijgen er dus als bonus een mooie lichtcurve bij van een ster waar vooraf maar weinig was gekend. 

Het was trouwens ook Josch die de kaap van de 20 miljoen rondde, het kan bijna geen toeval meer zijn :-). Info daarover met wat meer uitleg van Josch zelf, vind je in deze aankondiging. Proficiat aan Josch!, en natuurlijk ook aan iedereen die de 24.999.999 eerdere waarnemingen instuurde.

Deel deze pagina

Reageer