Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Nova Del 2013

De gebeurtenis van 2013 in de veranderlijke sterren wereld was ongetwijfeld de heldere nova in de Dolfijn. Hij werd opgemerkt en waargenomen nog voordat hij zijn (blote oog) maximum bereikte en kon maanden gevolgd worden met een verrekijker of kleine telescoop. Dat werd dan ook massaal gedaan door VVS leden. In totaal ontvingen we 359 waarnemingen van 28 waarnemers!

De eerste waarneming werd gedaan door Hubert Hautecler op 14 augustus. Een goed half uur later had Frans van Loo hem ook te pakken. De laatste waarneming die ik ontving was dan weer van Frans op 20 december. Net een uurtje na de voorlaatste van ... Hubert.

De nova is nu verdwenen in de avondlijke schemer (tenzij iemand nog een poging waagt?) en hopelijk kunnen we hem binnen enkele maanden terug oppikken voor het ochtendgloren. Hij stagneert al een tijdje rond magnitude 11 maar hoe helder hij dan zal zijn, is giswerk!

De lichtcurve met alle waarnemingen en de lijst van de waarnemers, vind je helemaal onderaan.

 

Wie wat meer uitleg zoekt bij de vorm van de (globale) lichtcurve kan hier terecht: http://www.aavso.org/nova-delphini-2013-story-so-far

Of algemener (en een pak moeilijker, ik geef toe dat ik het ook nog moet lezen): http://www.aavso.org/ejaavso401582

 

Naast de vele visuele waarnemingen werd de nova ook op andere manier waargenomen. Van de vele foto's die gemaakt zijn, zal deze van Antoine Baillien voor iedereen die de nova opzocht een bekend zicht zijn: (foto: 21/08, Canon 10D, 12sec iso 800 100mm F/6.4 achromaat)

Nova Del - Antoine Baillien

De heldere ster in het midden is de nova. De ster links onder ster "57" op de zoekkaartjes is door velen als startpunt gebruikt bij de "starhop". De nova staat vlakbij een ster van magnitude 8, en hij was lange tijd helderder. Langzaam zag je de verhoudingen in helderheid wijzigen. Andere mooie foto's die de evolutie tonen zijn deze van Geert Vandenbulcke en Guido Gubbels:

Ook van Alfons Diepvens, Frans van Loo, Luc Janssens en AW Mercator ontvingen we foto's.

Daarnaast deden ook verschillende waarnemers elektronische helderheidsmetingen. Zo stuurde Josch Hambsch reeds 1586 metingen door naar de AAVSO, een indrukwekkend aantal! Hieronder zijn lichtcurve:

De nova werd druk besproken op de VVS-mailinglijst(en) en op fora, en was voor verschillende waarnemers een eerste kennismaking met het waarnemen van veranderlijken. Hopelijk maken we in 2014 nog zo eens een gebeurtenis mee. Wie niet kan wachten en op zoek is naar enkele nieuwe objecten, kan deze vinden op de werkgroeppagina's. Vragen of (nog) waarnemingen zijn bij mij ook steeds welkom (via e-mail: puntje tussen voor- en achternaam en dan @telenet.be).

 

Om te eindigen: Bedankt aan alle waarnemers, en voor allen een mooi en helder 2014!

 

Reageer