Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Nova in Centaurus - ASASSN-17gk

 

Op 17 mei werd een nieuwe nova ontdekt door het All Sky Automated Survey for SuperNovae (ASAS-SN, (K. Z. Stanek (OSU) et al., ATel #10387).

Een spectroscopische waarneming door P. Luckas (International Centre for Radio Astronomy Research, Univ. Western Australia) op 2017 Mei 18.0598  UT (ATel #10399) onthulde dat het om een nieuwe galactische nova ging. Op aanvraag van U. Munari starte ik met waarnemingen van de nieuwe ster op 20 mei vanuit mijn remote sterrenwacht in Chili. IN de afbeelding is de nova te zien tussen de sterren.

In de tweede afbeelding zijn de gegevens die tot nu toe naar het AAVSO databestand gestuurd zijn door verschillende waarnemers getoond. Mijn waarnemingen zijn door blauwe kruisjes gekenmerkt. De laatste drie weken heeft de nova nog niet al te veel van haar helderheid verloren. Het is af te wachten tot de volgende weken en maanden hoe de helderheid van de nova evolueert.

 

 
Deel deze pagina

Reageer