Eruptieve Veranderlijken

 

De variaties worden veroorzaakt door uitbarstingen en flares in de chromosfeer en corona van de ster. Tot deze groep behoren o.a. de T Tauri sterren en de R Coronae Borealis sterren.

T Tauri sterren

T Tauri sterren zijn sterren met een kleine massa. In de kernen van deze sterren is de kernfusie nog niet opgang gekomen. De sterren halen hun energie uit de contractie van de gas en stofwolk waaruit ze gevormd zijn. De variaties zijn onregelmatig en de amplitudes kunnen oplopen tot meer dan 5 magnituden.

R Coronae Borealis sterren (RCB)

Dit is een zeer zeldzame groep van veranderlijken. In recente lijsten van bekende en verdachte RCB sterren vindt men slechts een 40-tal sterren terug. Deze sterren vertoeven gewoonlijk in hun maximum. Zonder enige voorafgaande aanwijzing kunnen ze plotseling tot 8 magnituden verzwakken in enkele weken tijd. Ze kunnen dan van enkele weken tot jaren in het minimum blijven. De verheldering naar het maximum verloopt veel trager dan het verzwakken, en wordt soms onderbroken door nieuwe verzwakkingen. De verzwakkingen worden veroorzaakt door vorming van stofwolken die de ster verduisteren.

Deel deze pagina: