Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Verrekijker-veranderlijken in Hercules

/*-->*/

Nu het 's avonds veel te laat donker is, ontbreekt de moed soms om al het waarneemmateriaal buiten te zetten (en nadien terug binnen!). Met een kleine verrekijker een uurtje veranderlijke sterren kijken, dat kan nog wel net. En het hoeft er zelfs niet volledig astronomisch donker voor te zijn.

Vanuit de luie tuinzetel kan je zo een (nieuw) stukje hemel ontdekken. Gisteren heb ik de 8x40 gericht op Hercules. Wat valt er allemaal te ontdekken? Hieronder een overzicht.

  • g Her: een heldere semi-regelmatige veranderlijke (type SRB). In de databank van de AAVSO zitten een kleine 50.000 waarnemingen. Hij varieert tussen magnitude 4,5 en 6, en is dus al met het blote oog te schatten in een donkere omgeving. Een zoekkaartje met vergelijkingssterren vind je hier: kaartje.

  • X Her: Iets zwakker dan g Her, maar makkelijk waar te nemen door de ligging en de nabijheid van vergelijkingssterren. De lichtcurve van het afgelopen jaar toont een vrij duidelijk maar onregelmatig verloop. De blauwe kruisjes zijn mijn waarnemingen, behalve dan de waarneming van gisteren. Het ziet er naar uit dat hij opnieuw verheldert. Type: SRB en het kaartje.
    lichtcurve X Her

  • ST Her: Staat in de buurt van g en X Her, maar is een pak zwakker. Ik zag hem het laatste jaar variëren tussen magnitude 7,5 en 8,5. Type: SRB en het kaartje

  • AC Her: Een buitenbeentje van het type “RVA”, genoemd naar het prototype RV Tau. Het gaat over pulserende superreuzen, en er zijn van dit type sterren maar een 100 tal bekend. De lichtcurve van AC Her vertoont heel wat variatie en zit meestal tussen magnitude 7 en 9. (kaartje)

  • IQ Her: Opnieuw een semi-regelmatige veranderlijke (type SRB). Hij wordt niet al te vaak waargenomen, met minder dan 1600 waarnemingen in de AAVSO databank. Ik schatte hem gisteren op magnitude 7,8. (kaartje)

  • OP Her: Een wat teleurstellende semi-regelmatige veranderlijke met een lichtcurve waar weinig mooie pieken en dalen in zitten. Wie hem tóch wil waarnemen: het kaartje

  • SX Her: De moeilijkste, omdat hij voor de 8x40 aan de zwakke kant is. Hij is eveneens van het type RVA, maar die classificatie is nog niet helemaal zeker, toch volgens de VSX (kaartje)

Ontbreken er sterren aan dit lijstje, stuur het me dan door of zet het in commentaar. Wie zelf eens met de verrekijker veranderlijken wil schatten, kan zijn waarnemingen altijd doorgeven aan de werkgroep veranderlijke sterren en aan de AAVSO.

Bij de AAVSO kan het door (na éénmalige registatie) hier je waarneming in te geven: http://www.aavso.org/webobs

Bij de werkgroep kan het eenvoudig via e-mail. Hulp nodig? Geef dan een seintje!

De eerste keer kost wat moeite, maar nadien kan je telkens je een veranderlijke schat, je meting eenvoudig doorsturen. Het is altijd leuk om je eigen schatting te zien op de "globale" lichtcurve, en wie weet geef je de wetenschap een duwtje in de rug. :). En het zou toch zonde zijn om de half-donkere juni-sterrennachten verloren te laten gaan!

Veel succes!

Reageer