Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Voor de verrekijker-liefhebbers

Bijna iedereen heeft wel een verrekijker. Heerlijk om de Melkweg mee te verkennen en te zoeken naar asterismen, sterrenhoopjes, nevels, ..., liefst op een donkere plek bij Nieuwe Maan. Voor wie eens iets anders wil of zich afvraagt of je ook bij storend maanlicht of de tuinverlichting van de buren iets kan zien, is er nu het AAVSO Binocular Programme. In het programma staan 153 heldere veranderlijke sterren, tussen magnitiude 3 en 9,5. Dat maakt het ideale verrekijker-objecten en daarom heeft de AAVSO ook haar kaartjes-maker (de VSP) aangepast om bino-kaarten te maken.

Kijk eens in het lijstje op de site van de AAVSO en kies enkele sterren uit om af en toe te bekijken en te schatten. De wintersterrenbeelden komen er aan, dus BU Gem en TV Gem, vlakbij M35 zijn een goede keuze. In Orion kan je W, BL en BQ kiezen. Of zoek eens SU Per, vlakbij de dubbele sterrenhoop.

Met verrekijker-veranderlijken verruim je je waarneemmogelijkheden, is een "het is toch Volle Maan en koud"-dipje beter te vermijden en help je de wetenschap een klein beetje vooruit. En het is nog leuk (en verslavend) ook!

Wie meer info wenst of hulp nodig heeft over het waarnemen en rapporteren van veranderlijken kan steeds contact opnemen.

Succes en laat weten wat je ziet!

PS: en ook voor wie geen verrekijker heeft, zijn er momenteel interessante oproepen. In deze van iemand van de Universiteit van Exeter wordt gevraagd drie sterren te bekijken in het kader van een studie van jonge sterren. "As far as observations go, almost anything is useful." Gewoon doen?!

Deel deze pagina

Reageer