Werkgroep Weerkunde (VVW) - Groep van weeramateurs van alle slag: verzamelen van dagelijkse waarnemingen (temperatuur, ...), delen van "weer-ervaringen" (stormen, ...).

U bent hier

Werkgroep Weerkunde

Wie zijn we?

Hittegolven, snerpende kou, hagelstenen als knikkers, vernietigende zomeronweders, winteroverstromingen, lentestormen, dichte mist, blizzards, een prachtig gekleurde zonsondergang, een felwitte mooi gevormde wolk, een rustige najaarsdag of gewoon een mooie, warme zomerdag ...

Het is maar een kleine greep uit het enorme aanbod weerselementen die de natuur ons voorschotelt.

Veel mensen zijn door deze fascinerende weercocktail geboeid geraakt en zij hebben zich verenigd in de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde (een werkgroep van de Vereniging Voor Sterrenkunde - VVS). De VVW is een zeer dynamische en sterk groeiende vereniging die weergeïnteresseerden heel wat te bieden heeft.

 

Wat doen we?

Je kan met het weer zoveel doen dat de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. We hebben in onze hobby ook één groot voordeel: ons studie-object is gratis en of je nu jong of oud bent, altijd heb je met het weer te maken, je kan er niet "buiten"!

Je kan als weerliefhebber gewoon alle dagen naar buiten kijken en genieten van wat de natuur je biedt, maar veel interessanter wordt het natuurlijk als je bijvoorbeeld het weer fotografeert of nauwkeurige waarnemingen doet van dag tot dag. Zo komt van het één al gauw het ander en voor je het weet bezit je je eigen weerstation met een massa waarnemingsgegevens van voorbije jaren.

Of wat dacht je ervan om zelf kaarten en wolkenfoto's te ontvangen bij jou thuis, of nog sterker: om ze zelf te plotten en te analyseren?

Bij onze leden vind je dan ook mensen die de meest uiteenlopende dingen doen met het weer. Sommigen zijn bezeten en hun dag staat dan ook van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in het teken van het weer. Anderen doen het veel kalmer aan en nemen genoegen met het bekijken van mooie wolken, het schieten van mooie plaatjes, enz ... Echter: wat je ook doet, onze vereniging biedt je daarvoor zeker de nodige ondersteuning!

 

Wat biedt de Vereniging voor Weerkunde?

U kunt actief meedoen in het VVW waarnemingsnet: dagelijks observaties neerschrijven van (max - min) temperaturen, luchtdruk, windparameters, neerslag, optische verschijnselen, enz. De afspraken die in het meetnet gevolgd worden zijn gebundeld in de "VVW handleiding". Een gratis elektronisch waarnemingsformulier (Excel werkblad) voor het invullen en automatisch verwerken van je waarnemingen kan je downloaden vanaf deze website. 

Twee tot drie keer per jaar organiseren we een landelijke bijeenkomst waar zowel professionelen als amateurs voordrachten brengen.

Maandelijks publiceren we het tijdschrift Halo waar o.a. de waarnemingen van ons VVW-meetnet opgenomen worden, waar teruggeblikt wordt op bijzondere weergebeurtenissen en waar (speciale) optische verschijnselen besproken worden.

We bieden je hulp bij het maken van je eigen weerstation en in onze publicaties lees je alles over instrumenten en weersvoorspellingen. Bovendien kom je via de VVW ook in contact met andere mensen (dikwijls in je buurt) die dezelfde interesse of passie hebben en die je zeker vooruit kunnen helpen.

 

Meer info

Bezoek onze aparte website op: https://www.weerkunde.be/.