U bent hier

Onder de sterren en de maan (KWB Bazel)

ZELF STERREN KIJKEN

Kleuterschool 't Krinkelding, zaterdag 13 december om 20h00

*/

Op zaterdag 13 december werd er een verkorte versie gegeven van de cursus “Zelf Sterren Kijken” die binnen het kader van de Astronomische Werkgroep Mercator door Ivo Demeulenaere werd samengesteld voor leken. Hij werd georganiseerd in de kleuterschool Het Krinkelding te Bazel door de plaatselijke KWB. De verkorte versie kreeg de naam “Onder de sterren en de maan”. Er waren een twintigtal aanwezigen.

Het moest een generale repetitie worden voor de voordracht die tijdens onze week in de bibliotheek van Temse zal gegeven worden op dinsdag 13 januari om 20h00. Zie op:

http://www.vvs.be/agenda/amateurastronomie-in-het-waasland

*/

Eerst werd onze club voorgesteld en werden de donkere plaatsen aangehaald waar wij in de omgeving waarnemen en waarbij de aandacht werd gevestigd op de lichtvervuiling.

De leidraad van het eerste deel van de avond was de sterrenkaart van de maand. Hieruit ontsproten de verschillende onderwerpen te beginnen bij de vraag waarom er voor elke maand een andere kaart is en dat bracht ons bij de beweging van de aarde om de zon en de sterrenschijf.

Het noorden van de sterrenkaart bracht ons bij de Poolster, onze breedtegraad en de Grote Beer als middeltje om de Poolster te vinden. Via Cassiopeia komen we bij M31 en de sterrenstelsels in het algemeen tot onze eigen Melkweg.

In het oosten zien we de sterren opstaan en via de Winterzeshoek komen we langs Orion, de Voerman en de Stier wat ons brengt bij de nevels en de open clusters. Via Sirius en Procyon vinden we de Tweelingen en inderdaad de Geminiden. Dat had men net gehoord in het weerbericht en gedurende de ganse voordracht werd de lucht nauwlettend in het oog gehouden. Maar het bleef bewolkt. De vallende sterren leidden tot de kometen en de asteroïden.

In het zuiden vinden we Pegasus die ons bij de bolhoop M15 bracht en het verschil met enkele open clusters wordt getoond en dan wordt er ook even uitgeweid naar de soorten telescopen als hulpmiddelen om ze te bekijken.

In het westen verdwijnen de sterren: we kunnen er nu nog net de zomerdriehoek zien, maar het bleef hardnekkig bewolkt. De kaart van juli werd dan getoond waar de zomerdriehoek meteen opvalt: maar die sterren waren nu dus niet meer te zien.

Na de pauze werden de andere objecten behandelt die we kunnen zien: het ISS maar ook vliegtuigen; de maan, haar beweging en haar fasen; de planeten en wat staat nu het dichtst bij ons of m.a.w. welk object kan voor het andere komen te staan? En zo komt de Venusovergang ter sprake alsook de verduisteringen en de bedekkingen.

Maar het bleef bewolkt en wat we ook wensten, de sterren wilden maar niet vallen.

Reageer