VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Arie Nagel en zijn remote sterrenwacht in Nerpio

Op woensdag 10 september was Arie Nagel onze gast.

Arie is, zowel in Nederland als in Vlaanderen,  al jaren bekend als een verwoed astrofotograaf.
In het prille begin nam hij de sterren waar vanuit zijn tuin en nam hij ook zijn eerste astrofoto's. Nadien bouwde hij een sterrenwacht op zolder. Allerlei soorten kijkers had hij in gebruik. Eind jaren '70 richtte hij de werkgroep Astrofotografie in Nederland op.
Vanuit Heeze (NL) maakte hij schitterende foto's maar de licht- en luchtvervuiling namen  hand over hand toe  en wegens het onbetrouwbare klimaat waren het aantal waarnemingsdagen eerder aan de lage kant.
Ruim twee jaar geleden vroeg Erwin van den Heuvel hem of hij geen interesse had in een remote sterrenwacht. Eenvoudig gezegd: een kijker in Zuid-Europa installeren en via het internet hem vanuit je luie zetel op je thuisadres bedienen en foto's maken.
En ja, op 16 september 2012 werd in Nerpio (Zuid-Spanje) zijn 30 cm Newton op de montering van Erwin geplaatst. De kijker werd opgesteld in een loods met afschuifbaar dak, waar nog een aantal andere kijkers stonden. De bediening en het fotograferen vanuit Nederland kon beginnen. In Nerpio was er een technische assistent, die steeds bereikbaar was in geval van problemen. Tot op heden loopt alles perfect en Arie is sindsdien nog niet terug in Nerpio geweest.

Hoe gaat hij nu te werk?
Hij maakt eerst een plannetje welke objecten hij wil fotograferen. Deze objecten liggen boven de 30°. Wanneer het donker wordt, logt hij in en krijgt hij vervolgens het beeld vanuit Nerpio bij hem thuis op zijn PC. Via enkele muisklikken kan hij beginnen te fotograferen.
Hij toonde een aantal foto's die hij via zijn "Spaanse kijker" genomen had: Pleiaden, Paardenkopnevel, Ceres, Vesta, Orionnevel, en nog enkele andere nevels...

Vervolgens had hij het uitgebreid over de voordelen van een remote sterrenwacht in het zuiden. In de eerste plaats kan je ongeveer 270 dagen per jaar waarnemen, behoorlijk wat meer dan in onze Lage Landen. Er is bovendien  altijd assistentie te plaatse in geval van problemen. Het dak gaat dicht bij de minste  neerslag en je hebt er ook geen last van vochtigheid vermits de temperatuur niet onder het dauwpunt komt. Uiteraard zijn er ook nadelen:  je kan niet even iets uitproberen en zeker mis je de natuur en het waarnemen in 't open veld. Er is ook een groter risico op diefstal en brand, en de kosten zijn ook wel iets hoger dan gewoon thuis waarnemen. Maar het aantal waarnemingsdagen heeft bij hem toch de doorslag gegeven.

Na de voordracht slaagde hij er alsnog in vanuit Willebroek een verbinding te maken met Nerpio. Hij toonde hoe alles in zijn werk ging en na enkele muisklikken stond een foto van M14 op het scherm.
Nadien beantwoordde hij nog heel wat vragen van de talrijke aanwezigen.

Reageer