VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

Sterrenwachten in Australië

Vandaag was Philip Corneille onze gast. Hij kwam spreken over sterrenwachten in Australië.

Hij begon de avond met zich voor te stellen en legde eerst zijn project uit "Sterrenwachten-fotografie in hoge resolutie".

Vervolgens had hij het over de geschiedenis van de sterrenkunde in Australië. Het Zuiderkruis kwam meermaals ter sprake, zelfs al in de rotstekeningen van de Aboriginals kwam Crux voor.
De meeste sterrenwachten op het Australische grondgebied bevinden zich hoofdzakelijk in New South Wales.
In 1857 werd het Sydney Observatory opgericht, als een kopie van het Greenwich Observatory. Later werd er een refractor geplaatst.
In de loop der jaren werden er ook radioantennes gebouwd.
Hij sprak ook over Mount Stromlo in Canberra dat in 2003 volledig door brand werd vernield. Dan ging het naar  Siding Spring waar het in januari 2013 gebrand heeft.
Nog andere sterrenwachten kwamen aan de beurt zoals de Anglo Australian Telescope, de Deep Space Telescope (radio) en het Parkes Observatory.
Er kwamen ook bekende Australiërs aan bod:
Brian Schmidt, Nobelprijswinnaar voor de ontdekking van donkere energie,
Eugene Shoemaker, geoloog en bekend o.a. van de inslagen van komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter,
Anthony Wesley, fervent Jupiterwaarnemer,
Jos Roberts met zijn 92 cm Dobson
Michael Lockwood, leverancier van glasschijven.

Na de pauze toonde hij een hele reeks foto's over zijn reis naar de verschillende observatoria en de mensen die hij daar had ontmoet.
Hij toonde beelden van het Sydney Observatory dat nu ingericht is als museum en waar nog twee refractoren staan opgesteld voor publieke avonden.
Hij ging ook langs Mount Stromlo waar in 2003 de brand een echte ravage heeft aangericht. De Laser Ranger is hier het enige actieve toestel. Er staan ook nog enkele telescopen voor amateurs. Hier doet men ook nog onderzoek naar instrumentaria voor grotere kijkers o.a. voor de GMT.
De reis ging verder langs enkele radiotelescopen: JPL Canberra, Paul Wild Observatory, Parks om in Siding Spring uit te komen. Hier staan de 3,9 m Anglo Australian Telescope, de 1,2 m UK Schmidt Telescope, de 2,3 m ANU Telescope, de ROTSE, de SOLARIS, de 0,5 m Uppsula Telescope. Het was ook hier dat hij kometenjager Robert Mac Naught ontmoette.
Tenslotte sprak hij ook nog een woordje over "itelescope.net" project waarbij je waarneem-tijd kunt kopen op verschillende telescopen.
Een erg geslaagde avond.
 

Nelly DeBacker

Reageer