VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant 7 maart 2017: De sterren en Janos Barabas

Dinsdag 7 maart hadden we Janos Barabas uitgenodigd als spreker.

Janos heeft zijn jeugd doorgebracht in Hongarije en in de jaren '60 werd hij aangetrokken door die vele sterren aan de nachthemel.
Zijn eerste astronomische ervaring: de zonsverduistering van 12 mei 1966.
Net als zo velen bouwde hij een eerste telescoopje met de glazen van een kapotte bril.
Later kwam hij in contact met astronoom Kulin en kon hij een goedkoop doe-het-zelf pakket kopen om een eerste telescoop te bouwen.
Nog wat later bouwde hij zijn eerste Newton kijker waar hij erg veel waarnemingen mee verricht heeft. Hij nam dan ook geregeld deel aan astrokampen en volgde tal van astronomische lezingen.
In 1973 mocht hij, in het kader van de 500ste verjaardag van Copernicus, een bezoek brengen aan Polen en de activiteiten die daarmee verband hielden.
In maart 1976 was hij getuige van de verschijning van de komeet West.
Tijdens zijn universitaire studies brandde de astronomische activiteit op een laag pitje maar enkele jaren later werden de waarnemingen weer talrijker.
In 1999 verhuisde hij naar Brussel en vond werk als informaticus.
Het was in 2007 dat hij een 25 cm Newton telescoop kocht. Er werden allerlei aanpassingen aan gedaan en meerder accessoires werden aangeschaft. Van toen af startte hij ook met astrofotografie.
In 2009 kocht hij dan een Meade LB 16, een telescoop van 40 cm. Weer werden er allerlei veranderingen aangebracht.
Na zijn korte levensloop vertelde  Janos hoe hij zijn waarnemingen voorbereid, welke instrumenten hij daarbij gebruikt en wat hij precies met welk toestel doet tijdens zo'n waarneemsessie. Het is echt een uitgekiend plan waar hij alleen van afwijkt als de weersomstandigheden tegenzitten.
Vervolgens toonde hij een aantal beelden van de zon, zowel in wit licht als met Hα- en CAK filter. Uiteraard toonde hij ook beelden van de maan en de planeten. Dan kwam nog een animatie van de planeet Jupiter en een time-lapse van de nachthemel om te eindigen met foto's van allerlei nevels.

 

Reageer