VVS Klein-Brabant is een afdeling van de Vereniging voor Sterrenkunde met als thuisbasis Bornem (Wintam).

U bent hier

VVS Klein-Brabant, dinsdag 4 september 2018, Dirk Cornelis en astrofotografie

 

A. Interne agendapunten - bespreking

Vooraleer Dirk aan zijn voordracht begint, worden nog wat praktische zaken besproken.

*  De voorzitter heeft tijdens de voorbije zonnekijkdag contact gehad met leden van de VVS afdeling AW Mercator Temse/Kruibeke. Er werd afgesproken om mekaar op de hoogte te houden van de activiteiten van de afdeling.

* Voor de volgende vergadering van 2 oktober wordt een korte bijdrage gevraagd van de leden  waarna, bij helder weer, een waarnemingsavond op het programma staat.

* Het VVS weekend heeft dit jaar plaats op 6 en 7 oktober in Oostende. Het programma werd reeds rondgestuurd door Maarten.

* VVS Klein-Brabant neemt op 20 oktober deel aan De Nacht van de Duisternis. Deze heeft plaats in het Blaasveld broek. Twee à drie leden zullen hun telescopen opstellen aan het Scheyvaertshof.

* Resterend progamma voor 2018:
- op dinsdag 6 november komt Yves Gigase spreken over Zwaartekrachtgolven
- op dinsdag 4 december zal Dirk Van Mechelen het hebben over de Geologie van de maan.

* Er is een vraag gekomen van Natuurpunt Rupelstreek om een Sterrenkijkavond te organiseren in het natuurgebied Kleiputten Terhagen.
Men gaat akkoord om deze te organiseren op de VVS Sterrenkijkdag van vrijdag 15 maart 2019. Drie à vier leden zouden bereid zijn om met hun telescopen deel te nemen.

B. Spreekbeurt Dirk Cornelis

Hierna komt Dirk Cornelis aan het woord.
Als jonge gast woonde hij in Melsele maar trok met zijn ouders geregeld naar hun caravan in Limburg. Als 12 jarige kreeg hij een kleine Newtonkijker en kon toen al genieten van de prachtige sterrenhemel aldaar.
Toen hij ouder werd, ging het waarnemen op een laag pitje.
Jaren later nam hij de draad weer op en schafte hij een nieuwe kijker aan: een 40 cm Newton. Die werd op een MESU 200 montering geplaatst. Tevens kocht hij een scope dome van 3 m en dat alles kwam in zijn tuin te staan. Zijn waarnemingen kregen een boost.
Foto's van de zon, maan, planeten, kometen, ja zelfs het Noorderlicht kwamen aan bod.
Via de website ATEL ging hij geregeld in op vragen van andere astronomen om bepaalde onderwerpen te fotograferen. Zo ging hij op jacht naar variabelen in M31 en naar supernovae in M82.
Door een vakantiereis van een vriend mocht hij gedurende enkele weken gebruik maken van diens  remote sterrenwacht in Spanje. Eens daarvan geproefd, rijpte het idee om zelf "zoiets" te maken, zodat hij vanuit België de donkere Spaanse sterrenhemel kon waarnemen en fotograferen. En zo geschiedde. 
Op dit ogenblik beschikt Dirk in Spanje over een 30 cm Newton op een Paramount montering. Een aantal foto's die hij genomen heeft, passeerden de revue.
Het plan is om nog wat wijzigingen aan te brengen aan zijn remote sterrenwacht en nog actiever op jacht te gaan naar variabelen in M31 en naar kleine planetoïden.

Reageer