De Vlaamse Sterrenkunde Olympiade (VSO) is een wedstrijd gericht op leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs.

U bent hier

Vlaamse sterrenkundeolympiade bekroont finalisten 2012

Op zaterdag 6 mei 2012 vond de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade plaats in het planetarium op de Heizel te Brussel. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Marine De Clerck uit Anderlecht als winnaar naar voren is gekomen. Jeroen De Cock (Oostende) en Niels Ostyn (Kortrijk) werden respectievelijk tweede en derde.

bekijk hier het fotoalbum van de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade 2012

Finale

Na de voorronde werden vijf finalisten uitgenodigd om deel te nemen aan de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade, om te strijden voor de hoofdprijzen. Tijdens deze finale op zaterdag 6 mei 2012 moesten de deelnemers een sterrenkundig waarnemingsproject bedenken en voorstellen, dat kan uitgevoerd worden met een of meerdere van de telescopen en instrumenten op de professionele waarnemingssite van ESO in Paranal. De volgorde waarin de finalisten hun presentatie naar voren konden brengen, is bij lottrekking bepaald.

De deelnemers hadden volgende onderwerpen gekozen (in de volgorde waarin ze werden gepresenteerd):

  • Niels Ostyn (Leielandscholen Campus Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen Kortrijk): Near Earth Asteroid 2011 AG5
  • Michiel Vervloet (Heilig-Hartscholen Heist-op-den-Berg): Detectie exoplaneten via Dopplereffect
  • Marine De Clerck (Koninklijk Atheneum Anderlecht): PSR J1210-5209 kandidaat als quarkster?
  • Twinkel Van Impe (Sint-Jozefscollege Aalst): Gravitatielenzen
  • Jeroen De Cock (Koninklijk Atheneum Pegasus Campus Stene Oostende): Buckyballs in de ruimte

Jury

De finalisten presenteerden hun project aan het talrijk aanwezig publiek en aan de jury, bestaande uit volgende personen:

  • Bram Acke (postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KULeuven en vertegenwoordiger van de Mercatortelescoop)
  • Steven Bloemen (doctoraatsstudent astrofysica KULeuven en mede-organisator van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade)
  • Annelies Cloet-Osselaer (doctoraatsstudent astrofysica UGent en mede-organisator van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade)
  • Nicki Mennekens (doctoraatsstudent astrofysica VUB en mede-organisator van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade)
  • Frank Tamsin (hoofdredacteur van het maandbladHeelal en secretaris van de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw en van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw)

Na elke presentatie stelden de juryleden aan de deelnemer enkele indringende vragen. Daarna stond de jury voor de aartsmoeilijke opdracht om een winnaar te kiezen. Daarbij werd rekening gehouden met diverse criteria (de wetenschappelijke relevantie van het voorgestelde project, de originaliteit ervan, de uitvoerbaarheid ervan, de presentatie zelf, de manier waarop de vragen van de jury beantwoord werden) die samen tot een globaal oordeel hebben geleid.

Laureaten

De jury was aangenaam verrast door het degelijke niveau van álle finalisten. Tijdens de laudatio werd erop gewezen dat alle kandidaten een uitermate ernstige inspanning hadden geleverd om hun onderzoeksproject voor te bereiden, en ook blijk gaven van het feit dat ze hun onderwerp goed beheersen. Deze onderwerpen waren van hoog niveau en werden zonder uitzondering duidelijk gepresenteerd. Verscheidene kandidaten waren aan elkaar gewaagd en het was dan ook geen sinecure om een rangschikking op te maken. Dat maakt dat de proclamatie een meer dan spannende aangelegenheid was!

De derde prijs werd toegekend aan Niels Ostyn uit Kortrijk. Hij ontving een 10 cm refractor op een parallactische montering en een sterrenkundig boekenpakket.
De tweede plaats is gegaan naar Jeroen De Cock uit Oostende. Hij wint een pakket en een cursus waarin hij onder begeleiding zelf een 27 cm Dobson telescoop zal bouwen, eveneens aangevuld met een sterrenkundig boekenpakket.
De winnaar van de eerste prijs is Marine De Clerck uit Anderlecht. De hoofdprijs bestaat uit een waarnemingssessie met de Mercatortelescoop op La Palma (Spanje), inclusief reis en verblijf, en wordt eveneens nog aangevuld met een sterrenkundig boekenpakket.

Ook de finalisten die niet in de top drie eindigden, werden beloond met een uitgebreid sterrenkundig boekenpakket. Het feit alleen al dat ze voor de finale waren geselecteerd, getuigt overigens van een zeer puike prestatie in de eerste ronde van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade, waarvan de moeilijkheidsgraad van de vragen zeker ook niet te onderschatten valt.