De Werkgroep Astrofotografie richt zich tot amateurs die met hun eigen telescoop en/of foto toestel opnames (astro-foto's) van de Maan, Zon en sterren en planeten willen maken.

U bent hier

Verslag bijeenkomst Werkgroep Astrofotografie op 23 januari 2016.

Op 23 januari had een bijeenkomst van de VVS Werkgroepen  Astrofotografie en Maan & Planeten plaats in de Volkssterrenwacht Urania te Hove.  De toegang tot deze bijeenkomst was gratis voor leden van de VVS en Urania, anderen betaalden 5 Euro.  Werkgroepleider Bram Goossens had voor naamplaatjes en bonnetjes voor het middagmaal gezorgd.  Aan de ingang van de zaal nam onze VVS secretaris Maarten de taak op zich om de naambadges en bonnetjes te verdelen en eventueel toegangsgeld te innen.

Een goede 70 mensen kwamen naar de bijeenkomst, dit is  uitstekend!

De Urania astrobar was continu open en het team van Urania zorgde voor een vlotte bediening, bedankt daarvoor! 

Astromarket verzorgde een stand met allerlei materiaal dat we goed kunnen gebruiken in onze hobby.  

Om 10.30 h werden de aanwezigen welkom geheten door Bram.  Jeroen De Vleesschauwer was de eerste spreker.  Hij had het over "Nieuwe waarnemingsformulieren Maan en Planeten" en dat was meteen ook een oproep om weer eens wat meer visueel te werken.  

Om 11 h had Kenneth Ceulemans het over "Scenic Solargraphs".  Alhoewel hij geen astrofotograaf is had hij de techniek toegepast in het kader van zijn fotoclub.  

Om 11.20 h kreeg Maurice Toet het woord.  Zijn voordracht was getiteld "Potentials of high-end DSLRs in a CCD dominated environment" dus over de mogelijkheden van een digitale spiegel reflex camera voor astrofotografie.  

Na de voordracht van Maurice werd een groepsfoto genomen.  In een gezellige sfeer werd daarna in de astrobar het middagmaal genuttigd en werd er gediscussieerd met collega-astrofotografen.

Om 13 h had Sven De Deyne het over "Clip-filters".  Clipfilters zijn filters die je in de behuizing van een aantal DSLR camera's kan inbrengen.  

Fabian Neyer was de hoofdspreker van deze dag.  Hij kwam omstreeks 13.45 h aan het woord.    Het onderwerp van Fabian's voordracht was "Extremely deep astrophotography".  Alhoewel we enkele heel mooie en "diepe" deep-sky foto's te zien kregen, ging het vooral over de aandacht die je moet besteden aan super-goede flatfield opname's.  

Om 15.30 h sprak Didier Van Hellemont over "Adembenemend poollicht".  De foto's waren inderdaad adembenemend, ik denk dat elke aanwezige toen wel zin had om ooit eens een poollicht reis te maken.

Toen was het tijd voor een korte pauze. Eerst werden onder de deelnemers een aantal prijzen verloot, geschonken door Astromarket: een ASI120MC camera, een set DVD's van Damian Peach en een jaarboek van Govert Schilling. 

Na de pauze sprak Dominique Callant over "De Skywatcher Star Adventurer en de iOptron Sky Tracker".  

Om 17 h was het dan de beurt aan de astrofotografen die zelfgemaakte resultaten hadden ingestuurd of meegebracht.  Na al dat moois werd de astrofotografiedag om 18 h afgesloten.  Een aantal deelnemers trok nadien nog naar een Chinees restaurant in de buurt.

Een vollediger verslag verschijnt in Heelal.  Enkele foto's staan in een album hier op deze website. De volgende bijeenkomst van de  VVS Werkgroep Astrofotografie is al gepland, noteer 28 januari 2017 in uw agenda! 

Deel deze pagina

Reageer