Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

Totale Zonsverduistering 13 Nov 2012

Na een wachttijd van iets meer dan 28 maanden is het op 13 november 2012 (UT) eindelijk zo ver: een nieuwe totale zonsverduistering! Een goede gelegenheid om ook eens het continent “down under” te gaan bezoeken.  Australië is namelijk de enige plaats gelegen op het vasteland dat zich binnen het pad van de totaliteit bevindt. Deze totale zonsverduistering begint bij zonsopkomst in het Kakadu National Park gelegen in de Northern Territory van Australië, een 250 km ten oosten van Darwin. Vervolgens raast de schaduw over de Golf van Carpentaria en bereikt het schiereiland van Cape York om 20:25 UT.  De enige redelijk bevolkte en gemakkelijk toegankelijke streek in het pad van de totaliteit is de oostkust van North Queensland, waar de steden Cairns en Port Douglas kort bij de centrale lijn liggen en waar de totaliteit iets meer dan 2 minuten zal duren. De precieze duur hangt af van de geografische locatie. In Cairns zal dit ongeveer 2 minuten zijn, op de centrale lijn zo’n 2m05s. We merken op dat in de Australische Locale Tijd deze eclips zal plaatsvinden in de vroege ochtend van 14 november.   

Vanaf dan vervolgt de maanschaduw nog een traject van meer dan 10000 km over de Stille Oceaan om de aarde te verlaten bij zonsondergang zo’n 800 km ten westen van Chili. Op het maximum van de eclips, dit is het ogenblik waarop de as van de schaduwkegel van de maan zich het dichtst bij het centrum van de aarde bevindt, zal de totaliteit 4m02s duren en zal het pad van de maanschaduw 179 km breed zijn. Deze eclips is nummer 45 uit sarosreeks 133 en heeft plaats in de klimmende knoop van de baan van de maan.

Aangezien het gebied tussen Cairns en Port Douglas in North Queensland de enige mogelijkheid is om de eclips vanop het vasteland waar te nemen, mag men zich hier aan een enorme toeloop van eclipsenthousiastelingen verwachten. Of dit nog niet genoeg is, zal er op het tijdstip van 3de contact, bij het einde van de totale fase dus, ook nog een marathon van start gaan in Port Douglas. De hotels zijn dan ook reeds maanden, sommigen zelfs jaren van tevoren volledig volgeboekt. Toch komen er noch plaatsen vrij door annulaties van onder meer blokreserveringen van touroperators die hun pakketten niet verkocht krijgen zoals gehoopt.

De weersstatistieken voor North Queensland zijn nochtans niet eensluidend gunstig. Het is namelijk het begin van het regenseizoen, en vooral in de maand november zijn de zuidoost winden erg dominant en die blazen aan de kust de vochtige zeelucht het binnenland in. De kansen op een wolkenloze ochtend in die periode zijn dan ook zo goed als onbestaande. Zelfs op een zonnige ochtend hangen er altijd wel ergens wolken over de hellingen langs de kust of over de zee. Op jacht gaan naar een opklaring in de wolken zou wel eens een onmogelijke taak kunnen worden met de weinig goed berijdbare wegen die er zijn en met de weinig geschikte observatieplaatsen langs deze wegen. Bovendien zullen er misschien wel tienduizenden eclipschasers zijn met hetzelfde idee. In Port Douglas komt daar dan nog eens die marathon bij! In het kort samengevat, deze eclips wordt een echte uitdaging!

Naast de mogelijkheden op het vasteland, zijn er ook nog enkele opties om de eclips vanaf een cruiseschip mee te maken. Een schip heeft alvast het voordeel van de flexibiliteit en zal geen last hebben van de marathon bij het zoeken naar een klare hemel. De meeste cruises observeren ofwel voor de kust van Port Douglas ofwel ergens tussen de Fiji-eilanden en Nieuw Zeeland waar de duur van de totaliteit bijna 3.5 minuten zal bedragen. Zo is er onder meer een cruiseschip dat een trip van 21 dagen zal maken vanaf Hawaii via Amerikaans Samoa, de Fiji eilanden en Nieuw Zeeland en tenslotte zal aankomen in Sydney.

(c) Jay Anderson

(c) Jay Anderson

 

Reageer