Binnen deze werkgroep wordt gediscussieerd over eclipsen, waarnemingen voorbereid en waarnemingsgegevens uitgewisseld.

U bent hier

Venusovergang

Transit van Venus: 

Hier volgt enkele informatie in de spannende aanloop gedurende de laatste dagen net voor deze unieke gebeurtenis. Inderdaad als je op 6 juni niet kan kijken, is de eerstvolgende kans pas in 2117. Wellicht niet meer voor ons. 

Meer informatie: zie onder meer het artikel in Heelal van de maand mei. 

 

De informatie in dit korte praktische artikeltje beperkt zich voornamelijk tot het waarnemen: hoe, waar en wanneer. 

Hoe?

- Kijk alleen met speciaal hiervoor uitgeruste zonnefilter. Dit kan een zonnefilter zijn van het type polymeer (donker filter dat een oranjeachtig beeld produceert) of de zogenaamde milar filter (die lijkt op een dun aluminium folie). Je kan ook een lasbril gebruiken met een faktor van minstens 14.

- Deze filters moet je voor het objectief van je optimische instrument plaatsen. Een optisch instrument is wel aan te raden aangezien de planeet venus relatief klein is in vergelijking met de zon: 1/32ste. Mogelijke optische instrumenten: telescoop of een verrelijker. Fotografisch: Eventueel een fototoestel met een sterke telelens. 

- Je kan ook het beeld van de zon projecteren op een scherm of wit karton doorheen een karton waarin een fijn gaatje is aangebracht (de zogenaamde 'pinhole-method'). Dit wordt beschouwd als de veiligste methode. 

Waar? 

Je kan van eender waar in Belgie het einde van deze transit of Venusovergang waarnemen vanaf zonsopkomst tot het einde van de transit. De transit zal vanaf zonsopkomst nog ongeveer een uur duren. Dan verlaat de planeet de zonneschijf. Bij deze uittrede doen er zich 2 contacten voor: eerst een inwendige raking van de 2 schijven van de hemellichamen Venus en Zon (dit is het derde contact), en ongeveer 18 minuten later doet er zich een uitwendige raking voor (vierde contact) en verlaat Venus definitief de zonneschijf. Deze fase van uittrede wordt ook 'egress' genoemd in het Engels. 

We merken dat we het eerste en tweede contact die zich voordoen bij het Intrede van de planeet vanuit Belgie helaas niet kunnen observeren. De intrede heeft reeds plaats op 5 juni (Universal Time) en kan men onder meer in de Verenigde Staten waarnemen. 

Wanneer?

In Belgie kan men het fenomeen waarnemen in de ochtend van 6 juni vanaf zonsopkomst tot het einde van de transit. De exacte tijdstippen verschillen afhankelijk van de geografische co-ordinaten.  Vanaf verschillende plaatsen op aarde ziet men immers een verschillende projectie van het traject van Venus op de zonneschijf (de zogenaamde parallax van de zon) en dat was precies het historisch belang van deze Venustransit. Men maakte gebruik van de verschillende gemeten tijdstippen om de afstand tot de zon te bepalen.

Om je exacte tijdstip te kennen, raad ik aan om gebruik te maken van de uistekende web site van Steven van Roode:

http://transitofvenus.nl/wp/where-when/local-transit-times/

Je kan ook een applicatie downloaden voor smartphones (Iphone, Ipad of Android). Hiermee kan je ook deelnemen aan een experiment door zelf je gemeten tijdstippen van uittrede (inwendig en uitwendig) af te klokken.  

http://transitofvenus.nl/wp/getting-involved/phone-app/

 

Iedereen: Veel succes en vooral een wolkenloze hemel! 

 

 

 

   

 

 

 

Reageer