Maan en Planeten blijven fascinerende en spectaculaire objecten. De werkgroep verstrekt informatie over deze objecten en verzamelt en verwerkt waarnemingen.

U bent hier

professionele en amateurs, Jupiter en Saturnus hebben jullie samenwerking nodig

De waarneming van maan en planeten, iedereen lijkt te denken dat de professionelen alles al uitvoerig onderzocht hebben. Ze hebben de Hubble ruimtetelescoop die de planeten ver van de aardse atmosfeer kan bestuderen, wat prachtige beelden opleverd zoals...

 NASA, ESA, I. de Pater and M. Wong (University of California, Berkeley)

(Credit: NASAESA, I. de Pater and M. Wong (University of California, Berkeley))

Ze hebben de Very Large Telescope, die eveneens fantastische observaties doet...

ESO

credit: ESO

Wat kan de amateur dan nog doen om de professionele gemeenschap te helpen? Meer dan je zal denken! Dankzij de technische ontwikkelingen kunnen amateurs gebruik maken van geavanceerde camera's die het mogelijk maken om te 'kijken' van 300 tot 900 nm. Het diepe UV tot het IR gebied. Dit laat ons toe de atmosfeer van Jupiter en Saturnus te bestuderen waar de professionelen van 30 jaar geleden maar van konden dromen. Ook onze telescopen worden groter en groter. Waar vroeger een 25 cm newtontelescoop een grote kijker was, is dit nu een quasi standaardmaat geworden.

In een te verschijnen artikel in  the Journal of the British Astronomical Association wordt uit de doeken gedaan welke meerwaarde de amateur-waarnemer kan betekenen voor de professionelen. Een opsomming wat je zo al kan doen:

  • systematische waarnemingen in meerdere golflengtes
  • de verandering van wolkenpatronen met de tijd (dagen, weken, jaren!)
  • onderzoek van elementen voor de toekomstige JUNO-ruimtemissie
  • evaluatie van video-opnames voor mogelijk impacten op Jupiter
  • sterbedekkingen

Het hele artikel kan je HIER lezen

Deel deze pagina

Reageer