De Werkgroep Ruimtevaart groepeert VVS-leden die zich interesseren in de ruimtevaart. Anderzijds proberen we op allerlei manieren over ruimtevaart te vertellen en te schrijven.

U bent hier

17de Ruimtevaart Namiddag op 9 mei

De 17de Ruimtevaart Namiddag gaat door in de lokalen van Volkssterrenwacht Armand Pien in Gent. Een plannetje vind je hier.

Het programma ziet er uit als volgt:

14:00 - 14:15: Inleidend woordje door de werkgroepleider.

14:15 - 15:15: Vincent Van der Haegen (Von Karman Institute for Fluid Dynamic) - De QARMAN Cubesat:

  • Qarman, kort voor Qubesat for Aerothermodynamic Research and Measurements on ablation, is een nano-satelliet van de CubeSat familie. De satelliet is ontworpen door het von Karman Instituut voor stromingsdynamica in opdracht van ESA, met als doel om in-situ meting uit te voeren op de efficiëntie van hitteschilden. Deze hitteschilden beschermen ruimtetuigen tegen de extreme hitte tijdens de doortocht door de dampkring. Tijdens de voordracht gaan we dieper in op de voordelen van een nano-satelliet, de reden en gevolgen van de vorming van plasma rond hitteschilden, De precieze missie van Qarman en het design en technische uitdagingen die gepaard gaan aan deze uitdagende missie.Een afbeelding van het satellietje is bij dit artikel bijgevoegd.

15:15 - 16:00: Kris Christiaens (Spacepage) - Ruimtevaartgebeurtenissen in 2015/2016:

  • Traditiegetrouw komt Kris ook dit jaar vooruitblikken, met een overzicht van de belangrijkste lanceringen, de planning in en om het ruimtestation, (inter)planetaire sondes, en veel meer.

16:00 - 16:30: Pauze (met groepsfoto).

16:30 - 17:30: Karolien Lefever (Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie) - Vingerafdrukken in de ruimte:

  • De ruimte is één groot labo, waarin allerlei fysische en chemische processen plaatsvinden. Ook al bevinden we ons middenin dit labo, toch zijn de meeste objecten voor ons onbereikbaar. Gelukkig sturen ze ons een enorme hoeveelheid informatie in de vorm van licht (elektromagnetische straling ). Wanneer dit licht een atmosferisch gebied doorkruist, levert dit ons bovendien een unieke vingerafdruk van de samenstelling van deze atmosfeer. Het registreren, lezen en interpreteren van deze vingerafdrukken behoort tot het domein van de spectroscopie.  Op het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) in Ukkel wordt spectroscopie voornamelijk gebruikt om informatie te krijgen over de fysische en chemische samenstelling van de atmosfeer van planeten (in het bijzonder die van de Aarde, Mars en Venus) en kometen. Dit gebeurt aan de hand van instrumenten aan de grond, op ballonnen, raketten en satellieten. In deze voordracht zullen we ons concentreren op metingen vanuit de ruimte. Het ingenieursteam van het BIRA is verantwoordelijk voor het ontwerp en de fabricatie van heel wat instrumenten aan boord van ruimtemissies. Zo bevindt zich momenteel één van onze hoge-resolutie spectrometers aan boord van Venus Express, een massaspectrometer aan boord van Rosetta en vertrekt begin volgend jaar het NOMAD instrument aan boord van ExoMars TGO richting Mars.

17:30 - 18:00: Koen Geukens (VVS: WG Ruimtevaart) - Communiceren met New Horizons:

  • Deze zomer passeert New Horizons de dwergplaneet Pluto. Maar communiceren met een sonde zo ver van de Aarde is niet zo simpel. Er komt dan ook heel wat bij kijken.

​18:00 - Einde.

 

 

Reageer