De Werkgroep Ruimtevaart groepeert VVS-leden die zich interesseren in de ruimtevaart. Anderzijds proberen we op allerlei manieren over ruimtevaart te vertellen en te schrijven.

U bent hier

RuimtevaartNamiddag - Zaterdag 20 mei 2017

Op zaterdag 20 mei gaat voor de 19de keer de jaarlijkse ruimtevaartnamiddag van de Werkgroep Ruimtevaart door. Zoals het de laatste jaren de gewoonte is, zal het dit jaar ook plaats hebben in de lokalen van volksterrenwacht Armand Pien in Gent.

Het programma ziet er als volgt uit:

14u00 – 14u15: Inleidend woordje van de werkgroepleider.
 

14u15 – 15u15: Antwerp Space: Enabling Space Exploration with Satellite Communication - Bart Desoete en Mattias Genbrugge (Antwerp Space)
Het Belgische bedrijf Antwerp Space is actief betrokken bij verschillende prestigieuze ruimtevaartprogramma’s, met een focus op communicatiesystemen voor satellieten. Tijdens deze presentatie gaan we dieper in op missies naar het International Space Station, Mars en Jupiter, waarvoor Antwerp Space essentiële apparatuur ontwikkelt. We geven een overzicht van deze wetenschappelijke missies, en hoe deze verschillende omgevingen invloed hebben op de technologie die ontwikkeld wordt. Verder wordt er verteld over de belangrijkste aspecten waar rekening mee gehouden moet worden tijdens de verschillende projectfasen, vanaf het definiëren van de missie tot de uiteindelijke lancering.
 

15u15 – 15u45: Federatsia : de opvolger van Sojoez - Bart Hendrickx
Rusland werkt aan een nieuw bemand ruimteschip met de naam “Federatsia” dat uiteindelijk kosmonauten naar de maan moet sturen. Een onbemande testvlucht is gepland voor 2021 maar budgetinkrimpingen en de noodzaak om voor het toestel een nieuw lanceerplatform te bouwen op de lanceerbasis Vostotsjny  maken het onzeker dat deze streefdatum gehaald kan worden.


15u45– 16u15: Pauze


16u15 – 17u15: B.USOC, een mini-Houston in België - Geraldine Mariën (Space Applications Services)
Iedereen kent het controlecentrum in Houston dankzij het fameuze zinnetje "Houston, we have a problem" uit Apollo 13. Maar wist je dat er in België ook zo'n controlecentrum is voor het ISS? Wat we van hieruit allemaal controleren? En hoe een werkdag van onze operatoren er typisch uitziet? Kom het allemaal te weten tijdens deze lezing waar we de internationale werking van het ISS uitleggen en de Belgische bijdrage hierin.


17u15 – 17u45: Terug naar de Maan. Of wordt het toch Mars ? - Koen Geukens
De nieuwe president van de Verenigde Staten heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap gevraagd om na te gaan of de eerste vlucht van het Space Launch System bemand kan gebeuren. Het zou een mooi eerbetoon zijn aan het Apollo-programma dat in 2019 de vijftigste verjaardag viert van de eerste maanlanding. Is dit de start van een nieuw maanoffensief of blijft het vizier op Mars gericht ? 


Tot op de RuimtevaartNamiddag.

Koen

Deel deze pagina

Reageer