Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Historische astronomische data

Daarheen de jaren is er een enorme berg aan wetenschappelijke gegevens en waarnemingen verzameld. Vele van deze gegevens zijn te vinden in databanken en vaak vlot online beschikbaar. Bij oudere data ligt dat helemaal anders! We kennen soms wel de namen van de bekende astronomen uit het verleden (Herschel, Hertzsprung , Barnard, ... of Belgen zoals Minnaert of Van Biesbroeck), maar hun wetenschappelijk werk is in een ver verleden gepubliceerd en onbekend.

Oud en vergeten? Het hoeft niet! Hun wetenschappelijk werk is vaak vrij gemakkelijk toegankelijk, onder andere via de SAO/NASA Astrophysics Data System (ADS) website. Je kan hier zoeken naar publicaties over astronomie op auteurs, titels, trefwoorden, jaartallen, tijdschriften, ... .

 

Het is heerlijk grasduinen in die oude artikels. Het gaat over hoe men vroeger de maantjes van Jupiter waarnam en er nieuwe ontdekte, hoe Barnard met zijn enorme telscoop ook wel eens last had van slechte seeing (en daarover publiceerde), over mercuriusovergangen, oude kometen en nieuwe planetoïden, over ons heelal dat met elke meting weer wat groter werd.

Ik zocht naar de Bekende (astronomie-) Belg George Van Biesbroeck en vond een artikel uit 1914, gepubliceerde in de "Annales de l'Observatoire Royal de Belgique."

In het artikel staat een enorme schat aan waarnemingen van veranderlijke sterren, onder andere ook van R CrB, een voor variablisten zeer interessante ster. De lichtcurve voor deze ster strekt zich een heel eind uit in het verleden. Er is een continue curve beschikbaar van ongeveer een eeuw lang. Met behulp van de waarnemingen van Van Biesbroeck en zijn assistent Casteels, kon het eerste stuk van de de lichtcurve verder worden opgevuld. De oude waarnemingen van Van Biesbroeck en Casteels heb ik gedigitalliseerd (een mooi woord voor overgetypt) en ingevoerd in de internationale databank van de AAVSO, en zijn nu beschikbaar en bruikbaar voor nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Hieronder een klein stukje lichtcurve, van begin 1907 tot midden 1913. De nieuw toegevoegde Belgische waarnemingen zijn blauw. Een ontbrekend gedeelte uit de lichtcurve is hiermee opgevuld, en het werk van oude astronomen gaat niet verloren.

Ontdek je zelf oude artikels van Belgen met waarnemingen van veranderlijke sterren, geef dan zeker een seintje. Het kan misschien de moeite zijn om ook deze te digitaliseren!

 

Reageer