Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Quasar 3C 454.3

Eén van de verste objecten die je (soms) kan zien met een 20cm telescoop, is quasar/blazar 3C 454.3. Het object staat zo maar even op een afstand van 7,7 miljard lichtjaar (roodverschuiving z = 0,86)! De helderheid varieert tussen magnitude 13 en 16. Om hem echter mee te kunnen pikken tijdens zo'n helder moment, heb je wel wat geluk nodig: Af en toe kijken is de boodschap.

Wil je je "verterecord" verbreken en zo mogelijk ook een nuttige helderheidsschatting doen, maak dan eerst zoek- en detailkaartjes op www.aavso.org/vsp/. Je vindt 3C 454.3 in Pegasus met IM Peg als startpunt van de starhop. IM Peg is zelf ook variabel, zit rond magnitude 5,7 en is van het RS Canum Venaticorum-type. Dit soort sterren varieert in helderheid door rotatie en het in beeld schuiven van groepen zonne(sterre?)vlekken en hun zonnecyclus. Als je toch in de buurt zit bent...

   


Naast een helder en ver object, is 3C 454.3 ook één van de krachtigste gammabronnen aan de hemel. Het is een actieve kern van een sterrenstelsel waarbij de straling afkomstig is vanuit de omgeving van een superzwaar zwart gat. De grootste stralingsintensiteit wordt uitgezonden in kegelvormige (en bewegende) jets. Als het centrum van de jet in onze richting schijnt, spreken we van een blazar. Kijken we er niet recht in, dan zien we het als een iets minder heldere quasar. Naast langperiodieke helderheidsvariaties (met een periode van circa 2-3 jaar) zijn er ook korte uitbarstingen die te maken kunnen hebben met materie die te dicht in de buurt van het zwarte gat komt. Een intrigerend object dat niet zou misstaan op ieders waarneemlijstje!

Wat is jouw "verste" object ooit? Wie vindt deze als eerste of zag hem al? Laat het weten!
Rapporteren kan ook in de deepskylog (http://www.deepskylog.be/ - nog maar één waarnemer!) en aan de AAVSO (www.aavso.org/webobs)

(bewerkt uit Astronomi 6/14 "Amatørastronomenes fjerneste object, Øyvind Grøn.)

Reageer