Deze werkgroep groepeert de VVS-leden die geïnteresseerd zijn in het waarnemen en in de studie van objecten die veranderen in helderheid.

U bent hier

Veranderlijken met de verrekijker

Verrekijkers hebben het voordeel dat ze snel buiten staan. Dus als het plots helder blijkt, kan je snel aan de slag. Ik begon aan de waarneemsessie met 3 verrekijkers:
- 8x40 uit de losse pols
- 10x50 op een stevige monopod
- 25/50x100 met 45° inkijk op een fotostatief met een eLLe technosky montering.

Het werd een lange sessie met ook een wel lange pauze tussendoor, toen er toch wat te veel wolken overdreven. Naast veranderlijke sterren bekijk ik ook steeds enkele deepsky objecten. De leukste zijn die, die je toevallig tegenkomt. Ook Jupiter komt in de loop van de avond prachtig op in de Leeuw en een toevallige meteoor vliegt door het beeldveld van de 8x40. Maar de hoofdbrok is dus een lijst sterren. Op voorhand liggen er al enkele vast, de meeste zijn een ingeving van het moment.

UX Ori: Een ster in de puberteit. Vaak onvoorspelbare sprongen, maar momenteel vrij rustig.

SS Cyg: Nog net niet in uitbarsting? Lang kan het toch niet meer duren. Ik zie hem nét wel, maar hou het op een "zwakker dan 11,4" waarneming.

W Cyg: Verrekijker object met mooie variatie tussen magnitude 5 en 7,5

R Cas: Mira ster die momenteel nog erg helder is. Ik schatte hem op magnitude 5, maar de helderheid gaat nu wel in dalende lijn.

W Ori: Verrekijker veranderlijke met veel variatie op de schattingen tussen verschillende waarnemers. De helderheid en rode kleur maken het schatten een uitdaging!

SS Gem: Een interessante veranderlijke (type RVA) met veel variatie, en vlakbij M35.

BU, WY, TV Gem: Enkele verrekijker veranderlijken vlakbij M35. Als je dan toch in de buurt zit...

Z UMa: Top verrekijker object. Makkelijk te vinden, het hele jaar door te volgen, veel variatie, ... hoort op elk waarneemprogramma thuis. Hij wordt momenteel steeds helderder.

RV Tau: Een … RV Tau veranderlijke die momenteel erg zwak is. In VSX vind je alle info en referenties.

W Tau: Een semi-regelmatig variërende ster, midden in de Hyaden.

RX Tau: Een Mira ster, nu net over z'n helderheidstop.

R en S UMa: Twee makkelijke Mira sterren in de Grote Beer. R UMa was helder genoeg voor de 10x50 en ik kon in de buurt en bij toeval M81 en M82 meepikken (wel maar zwakjes).

RY Dra: een heldere maar ook redelijk lastig te schatten semi-regelmatige langperiodieke veranderlijke.

XY Per: Een jonge ster met soms sterke dipjes in de helderheid. Een bekendere maar zwakkere soortgenoot is T Ori, in de Orionnevel.

SW Per: Een weinig waargenomen veranderlijke met slechts 38 waarnemingen in de internationale databank. De Noor Sigurd Enebo beschreef hem het eerst in een artikel uit 1908.

S UMi: Nog eens een bekende en normale Mira ster. Al is dat normaal relatief, kijk maar eens naar de vorm van de laatste 3 maxima:

Z UMi: Een RCB veranderlijke, dus in dezelfde categorie als R CrB. Je weet nooit wanneer hij terug plots en sterk verzwakt omdat hij verduisterd wordt door uitgestoten roetwolken. Nu al een hele tijd stabiel helder:

R Cam: Een Mira ster vlakbij Z UMi en dus mooi meegepakt.

W CMa: Sirius staat net boven het dak van de buren, dus deze lukt maar juist. Verder een veranderlijke met weinig variatie en dus niet zo interessant.

ST UMa: Ook de Grote Beer stijgt steeds hoger. Semi-regelmatige veranderlijke die meestal ergens tussen magnitude 6,5 en 7,5 zweeft.

V UMi: Een makkelijk te vinden verrekijker sterretje in de Kleine Beer. Ook makkelijk te schatten dankzij een paar goede vergelijkingssterren.

RX Lep (een semi regelmatige) en R Lep (een Mira): Alle twee momenteel rond magnitude 6 en gelegen in een sterrenbeeld dat meestal te laag zit of verdrinkt in het strooilicht van de buren.

T Lep: Op een breedte van -21 graden een uitdaging. Jammer genoeg zit hij (achteraf gezien) rond magnitude 10 en ik schatte hem dan ook “zwakker dan 9,5”.

S LMi: Een Mira ster, redelijk vroeg op het seizoen meegepikt, net voor het einde van de waarneemsessie.


 

Reageer