Werkgroep WeerkundeWerkgroep Weerkunde (VVW) - Groep van weeramateurs van alle slag: verzamelen van dagelijkse waarnemingen (temperatuur, ...), delen van "weer-ervaringen" (stormen, ...).

U bent hier

Najaarsbijeenkomst 2011 – 5/11/2011

Op 5 november hadden we onze najaarsbijeenkomst van 2011.  Deze werd voorafgegaan door een “minicursus weerfotografie”.  Hier volgt een verslagje.

 

Cursus weerfotografie

Eerder op het jaar werd een enquête gehouden met verschillende vragen rond bijeenkomsten van werkgroep weerkunde.  Eén van deze zaken handelde over interesse in een cursus weerfotografie.  Peter Vancoillie had al laten weten dat hij dit wilde geven, mits er voldoende interesse was.  Uit de enquête bleek dat er interesse was.

Naar efficiëntie van vervoer en organisatie combineerden we de najaarsbijeenkomst, die standaard doorgaat op zaterdag namiddag, met de cursus in de voormiddag, beiden op dezelfde plaats, de volkssterrenwacht in Gent.

 

De aankondiging was dat we de cursus organiseerden, met een minimaal aantal van 10 deelnemers.  Vol spanning werden de inschrijvingen opgevolgd, want vragen naar interesse is toch nog iets anders dan mensen krijgen op een bepaalde plaats op een bepaalde datum.  En het lukte!  We kregen 24 inschrijvingen, waar er uiteindelijk 22 deelnemers van kwamen.  Dit was meer dan gehoopt.

 

De inhoud was ook interessant, niet speciaal enkel voor “weerfotografie”, maar ook voor digitale fotografie in het algemeen.  Peter is dan ook gewoon om hierover les te geven (hij doet het professioneel).  Het enig moeilijke was dat de inhoud van de cursus de samenvatting was van 17 sessies van vier uur, en dit voor een onbekend en allicht breed publiek!

En hij slaagde erin om het voor iedereen boeiend te maken.  We begonnen bij algemene begrippen van (digitale) fotografie met begrippen als resolutie, beeldcompressie, objectieven (“de lens”), beeldhoek, lichtsterkte, ….  Nadien werd het concreter: hoe foto’s nemen met een (reflex-)camera, met belangrijke instellingen die allen te maken hadden met vier elementen: gevoeligheid (“ISO”), diafragma, sluitertijd en witbalans, waarbij de laatste gaat om kleur, en de andere over de belichting (helderheid).  Zowel (semi‑)automatische als manuele werking werd behandeld.

Deze instellingen werden dan verder behandeld in toepassingen rond weerfotografie (wolken, optische verschijnselen, zons-op/onder-gangen en bliksems).

Ten slotte werd dan nog het bewerken op computer besproken, voornamelijk met behulp van het programma Lightroom.

 

Het meest verrassende (toch voor velen) was dat “het moest verboden zijn om fotoapparaten uit te brengen die JPEG-bestanden afleveren”.  Dit werd duidelijk geïllustreerd door te tonen dat schijnbaar totaal mislukte foto’s, bewaard in RAW-formaat, toch nog goede foto’s kan opleveren, terwijl dit bij JPEG-bestanden niet zo is.

 

Een geslaagde voormiddag.

 

Bijeenkomst

Een paar mensen kwamen enkel voor de cursus, de meesten bleven, en enkelen kwamen er bij.  Daardoor waren we in de namiddag met iets meer, maar toch onder de dertig personen (volgens onze schattingen/tellingen).  Als opkomst was dit zeker niet slecht, maar we vroegen ons wel af hoeveel volk we hadden gehad zonder de cursus.

 

Behalve enkele kleine puntjes (redactieteam met de nieuwe eindredacteur Luc Lannoo), hoe we tot een verhoging kunnen komen van het kwaliteitsniveau van de waarnemingen, waren er twee “grote sprekers”, voorafgegaan door de weerbriefing door Geert Naessens.  Geert begon met te zeggen dat er weinig te zeggen was, maar kon toch goed wat vertellen over het “ongeveer stilstaande weer”.

In de presentatie “Luchtvervuiling en het weer” vertelde Wouter Levebvre (VITO) de verschillende interacties tussen luchtvervuiling enerzijds en weer en klimaat anderzijds.  Dit werd voorafgegaan door het geven van een duidelijk overzicht van de verschillende elementen van luchtvervuiling (en wat er niet toe hoort, zoals CO2).  Ook de interacties tussen deze elementen (zoals invloed van NOx op ozon) werden duidelijk gemaakt.

Hoewel het materie is die toch niet zo eenvoudig is (door zijn hoeveelheid van elementen en interacties ertussen), kregen we een uiteenzetting die toch heel duidelijk was, wat toch een hele prestatie is.

 

We hadden eerder al resultaten kunnen bewonderen van de 3D-fotografie van Luk De Rop.  Nu kregen we een update met nieuwere technologieën.  We konden hier ook van de meest recente mogelijkheden van de volkssterrenwacht genieten.

 

Een punt van de enquête was ook nog dat er interesse was voor het organiseren van carpooling.  Er was een meldpunt voor mensen die wilden meerijden, maar hierop was geen reactie op gekomen.

 

Nadien bleven wat mensen hangen, en was het spijtig dat “de deuren gesloten” werden (waar we alle begrip voor hadden!!).  Maar zelf waren we tevreden, en de reacties die we kregen waren ook positief.

Deel deze pagina

Reageer