U bent hier

35 ste JVS/VVS Weekend

35 ste JVS/VVS Weekend

35ste JVS/VVS-weekend: 2-3 oktober 2021

Het vijfendertigste JVS/VVS-weekend gaat door in Vayamundo (Zeedijk 290-330, 8400 Oostende). De grote lijnen van het programma zijn ondertussen vastgelegd.

 

Programma

Op zaterdag 2 oktober 2021 zijn de deuren geopend vanaf 9.30 h en is er mogelijkheid tot het bezoeken van de (commerciële) standen. In de voormiddag zijn ook reeds enkele bijdragen gepland.

Zowel op zaterdag als op zondag zal er in de namiddag een aangename afwisseling zijn tussen kortere bijdragen van actieve leden en wat langere uiteenzettingen door enkele prominente gastsprekers.

Het einde van het JVS/VVS-weekend is voorzien op zondag omstreeks 16.30 h.

 

Vijftig jaar JVS

Dit najaar is het vijftig jaar geleden dat de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde werd opgericht in de schoot van de VVS. Tijdens het JVS/VVS-weekend zal hieraan op diverse manieren aandacht besteed worden. Allereerst zullen enkele sprekers voor het voetlicht treden die ‘een verleden’ hebben in de JVS en naderhand professioneel actief zijn geworden rond sterrenkunde, ruimtevaart of aanverwante wetenschappen. Verder zal er op zaterdag in de late namiddag een overzicht in woord en beeld gegeven worden van de rijke geschiedenis van de JVS, waarbij enkele hoofdrolspelers van weleer zullen geïnterviewd worden. Last but not least wordt op zaterdagavond een soort reünie voorzien om bij te praten met oude bekenden, en waarbij een uitgebreide receptie wordt aangeboden.

 

Zaterdag

Op zaterdag 2 oktober 2021 is er vanaf 9 h mogelijkheid tot het bezoeken van de commerciële standen. De uiteenzettingen starten om 10 h.

Op zaterdag staan volgende gastsprekers op het programma:

 • Prof. Dr. Lukasz Wyrzykowski (University of Warsaw) spreekt over “How to find a black hole with gravitational microlensing”.
 • Ir. Peter Grognard (afkomstig uit de JVS-kern Quasar, oprichter van Septentrio en thans Managing Director van het von Karman Institute for Fluid Dynamics) zal het hebben over "Een beknopte inleiding tot satellietnavigatie, een onmisbare technologie in de wereld van vandaag".

Daarnaast zijn er verschillende leden die een bijdrage komen presenteren. Op zaterdag zijn dat alvast:

 • OccultWatcher – een essentiële tool voor waarnemers van bedekkingen (Andreas Dill).
 • Het ‘Saving Private Orion’ project  (Stijn Vanderheiden).
 • Sterrenkunde op afstand, eerste stappen in het remote gebruik van een sterrenwacht (Kurt Christiaens).
 • BVRcIc fotometrie van een snelle en twee trage novae: V1674 Her, V1405 Cas en V606 Vul (Eric Broens).
 • Primordiale zwarte gaten (Thibault Brackenier).
 • De 19de eeuwse Belgische pioniersfotograaf en amateurastronoom Adolphe Neyt  (Jan Vandenbruaene).
 • De lancering van de JWST – eindelijk! (Koen Geukens).

Vanaf 18 h wordt een overzicht in woord en beeld gegeven van de rijke geschiedenis van de JVS, waarbij enkele hoofdrolspelers van weleer zullen geïnterviewd worden. Daarna volgt een uitgebreide receptie, waarbij er volop gelegenheid zal zijn om bij te praten met oude bekenden, onder het genot van een drankje en een hapje.

 
 

Zondag

Op zondag 3 oktober 2021 zijn de deuren geopend vanaf 9 h.

Tussen 9 h en 11 h hebben de deelnemers de keuze tussen een bezoek aan het vlakbij gelegen Astropolis (Space Science Center) aan gunsttarief, of het bijwonen van de JVS Trophy Cup. Daarna hervatten de lezingen.

De gastsprekers op zondag zijn:

 • Prof. Dr. Boris Gaensicke (University of Warwick) geeft een uiteenzetting over "Evolved planetary systems around white dwarfs".
 • Dr. Bart Vandenbussche (afkomstig uit de JVS-kern Vigilia, oud-JVS-voorzitter, thans verbonden aan het Instituut voor Sterrenkunde, KU Leuven) heeft het over “Een nieuwe generatie instrumenten en ruimtetelescopen made in Belgium”.

Ook op zondag zijn er nog enkele bijdragen van eigen leden:

 • De samenwerking tussen IAU-Office For Astronomy Outreach en SSVI (Jean-Pierre Grootaerd).
 • Terugblik op de oppositie van Jupiter en Saturnus (Kurt Christiaens).
 • Een ‘budget’ nachtzicht camera als ondersteuning voor visuele deepsky waarnemingen (Janos Barabas).

Het einde van het JVS/VVS-weekend is voorzien omstreeks 16.30 h.

 
 

Overnachting en maaltijden

Overnachtingen zijn mogelijk op basis van één- en tweepersoonskamers in Vayamundo zelf, of op basis van meerpersoonskamer in jeugdherberg De Ploate.

Ontbijt is beschikbaar op de plaats van overnachting. De andere maaltijden (op zaterdag- en zondagmiddag) zijn verkrijgbaar in Vayamundo. Het avondmaal op zaterdag wordt vervangen door een receptie met hapjes. Maaltijden dienen wel vooraf besteld te worden, zowel voor wie overnacht als voor wie niet blijft overnachten.Ook voor deelname aan de receptie dient men zich vooraf te registreren.

 

Inschrijvingen

Wellicht wil je ook deze keer het weekend niet missen. Inschrijven gebeurt via het elektronisch inschrijvingsformulier op de website van de VVS (www.vvs.be). Voor meer details en prijzen verwijzen we naar het online inschrijvingsformulier.

Je inschrijving is slechts definitief nadat het secretariaat je formulier én betaling ontvangen heeft.

Alle inschrijvingen met overnachtingen bij Vayamundo dienen binnen te zijn uiterlijk tegen 3 september 2021; voor overnachtingen bij De Ploate is 30 augustus 2021 de einddatum.

Je inschrijving is overigens slechts definitief nadat het secretariaat je formulier én betaling ontvangen heeft.

Inschrijving zonder overnachting blijft ook in de loop van september nog mogelijk.

Wie niet vooraf inschrijft, blijft uiteraard welkom op het JVS/VVS-weekend in Vayamundo; ter plaatse bedraagt de deelnameprijs 15 EUR voor leden (25 EUR voor niet-leden). Vooraf inschrijven is dus voordeliger.

 

Live streaming

Voor wie er de voorkeur aan geeft om niet fysiek aanwezig te zijn of niet in de mogelijkheid is om ter plaatse te komen, wordt ook de optie aangeboden om het JVS/VVS-weekend te volgen via live streaming. Ook daarvoor kan men zich nu reeds registreren.

Wie zich registreert voor online deelname zal voor aanvang van elk dagdeel een persoonlijke deelnamelink toegestuurd krijgen.

Om organisatorische redenen zijn inschrijvingen voor een online deelname maar mogelijk tot donderdag 30/09 om 23u59.

Deel deze pagina

Reageer