Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Heliosvergadering van 1 februari 2015

De  Heliosvergadering van 1 februari in Zichem was de eerste van het nieuwe jaar. Traditioneel werd een overzicht(je) van het voorbije jaar gegeven.

Met 6 vergaderingen van gemiddeld 6 personen, deelname aan de zonnekijkdag en aanwezigheid op enkele VVS-activiteiten was het een rustig jaar. Speciaal te vermelden was het bezoek thuis bij Helioslid Willy Camps aan zijn radio-installatie. Op de website http://www.vvs.be/afdelingen/helios-averbode werden de meeste activiteiten toegelicht.

De financiële situatie van Helios is nog dezelfde van vorig jaar en blijft gezond. Er was alleen beweging op de rekening door de lidgelden, maar er is nog steeds geen extra lidgeld nodig voor de Helioswerking.

Wat betreft de planning voor 2015, is er geen aparte Heliosactiviteit voor de zonsverduistering van 20 maart, maar de Heliosleden zullen deze individueel of in het kader van een activiteit elders zeker volgen. Voor de sterrenkijkdagen op 27 en 28 maart, zullen een aantal Heliosleden hun kijker(s) opstellen in Langdorp, vermoedelijk nabij de Demer achteraan ter hoogte van Langdorpsesteenweg 297 (50°59'32.5"N 4°52'09.7"E) op zaterdagavond 28 maart. We zien dit eerder als een Helios-samenkomst, maar iedereen zal welkom zijn. Er is wel geen vervangprogramma daar ter plaatse.

Op de vergadering werd verder nieuws uit sterrenkunde en ruimtevaart uitgewisseld en werden enkele beelden bekeken.

Tenslotte was de presentatie van waarnemingen en beelden door Guido Gubbels,  zoals steeds, subliem. Hij had het niet alleen over de activiteit van de zon in 2014 en begin 2015, maar ook over waarnemingen van planeten en meteoren. Bij de kometen was komeet C/2014 Q2 Lovejoy natuurlijk de blikvanger. En Guido toonde zeer mooie beelden van atmosferische verschijnselen en ook speciale opnames van het sterrenbeeld Orion, maar daar zullen we later zeker nog meer van horen.

Deel deze pagina

Reageer