Helios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 12 mei 2019

Voordat gastspreker Koen Geukens (VVS WG Ruimtevaart) aan zijn lezing kon beginnen werden kort wat kleine puntjes afgehandeld. Daarbij kwam het ontwerp van de banner voor Helios ter sprake en de uitstap naar Essen op 18 mei aanstaande. Voor de banner zouden we na de lezing nog even wat beelden bekijken. Drie aanwezigen zouden de rit naar Essen samen maken: Pascal, Walter en Guido.

Verder melde Guido dat we eind juli of begin augustus nog een extra vergadering inlassen voor de regelingen voor de opendeurdag in Schaffen. Ook het verjaardag etentje eind augustus kwam nog even ter sprake.

Dan was het de beurt aan Koen Geukens. Aangezien we dit jaar 50 jaar maanlanding vieren was Koen de juiste keuze om een voordracht te geven. Onder de titel ‘De terugkeer naar de maan’ kregen de aanwezigen eerst een klein overzicht van de maanrace voor het Apollo project. Daarbij volgde een mooie vergelijking tussen de twee hoofdrolspelers: de USA en de toenmalige USSR. Twee belangrijke weetjes die nieuw waren voor een aantal aanwezigen: Yoeri Gagarin werd tijdens de terugkeer met een schietstoel uit de capsule gelanceerd en zonder de Belg Charlie Bossart was er geen Atlas raket geweest die de eerste Amerikaanse satelliet in de ruimte bracht.

Na deze inleiding was het de beurt aan een gedetailleerde beschrijving van de race naar de maan. Dit met tal van weetjes achter de schermen. Eenmaal de maan bereikt was volgde een kort overzicht van de 7 missies naar de maan, waarvan er zes op de maan landen. Ook hier zorgden de nodige anekdotes voor een beter beeld van die periode uit onze moderne geschiedenis. Na de Apollo missies volgde een overzicht van de ruimtevaart na deze periode om zo over te gaan op de toekomstplannen. Dat deze verre van vast stonden was duidelijk als tal van scenario’s de revue passeerden. Plannen die omgevormd werden door politieke invloeden om zo te komen tot een aantal mogelijkheden voor de nabije toekomst. Van de ruimterace aan het begin van het ruimtevaarttijdperk zijn we nu duidelijk aangeland bij een tweede race. De eerste ging tussen twee grootmachten. De nieuwe gaat tussen private instellingen, met meestal een miljardair aan het hoofd. De enige gelijkenis is het uiteindelijke doel: de maan.

Na de lezing volgden er enkele vragen van de aanwezigen. Een bewijs dat de lezing door iedereen gesmaakt werd. Via de vragen kwamen we aan de weet dat de Chinezen mikken op een ruimtestation in een baan rond de aarde. Van een mogelijke bemande missie naar de maan is nog niets bekend. Verder is er wat wrijving met de Russen. Mede door het buiten spel gezet te zijn met de herziening van de maanplannen van de huidige Amerikaanse regering.

Zij die de ruimtevaart willen volgen kunnen altijd terecht op de website van de werkgroep ruimtevaart: www.ruimtevaart.be of op de facebook pagina. Op de website wordt een wekelijks overzicht gegeven terwijl je op facebook dagelijkse berichten kan volgen.

Nadat we Koen nog eens bedankten voor de lezing kwamen we even terug op de banner. Terwijl Dany de eerste ideeën had uitgewerkt in een voorbeeld zal Guido de uiteindelijke afwerking verzorgen. Dit op vraag van Dany. Belangrijk is dat de beelden duidelijk maken waarvoor Helios staat. Daarom vroeg Guido aan de aanwezigen om foto’s door te sturen die dat duidelijk maakten. De vergadering van Juni zal dan naast de zonnekijkdag vooral gaan om de banner in orde te maken. Dan kan die besteld worden zodat deze nog voor de Zonnekijkdag beschikbaar is.

Daarmee kwam er een einde aan een goed gevulde vergadering.

 

Reageer