Helios - AverbodeHelios is de VVS-afdeling in de ruime omgeving van Averbode

U bent hier

Vergadering 14 april 2019

Een grijze lentedag vormde geen belemmering voor Helios om samen te komen. Geen echt hoofdpunt tijdens deze vergadering maar eerder wat astronieuws en een aantal komende evenementen op het programma.

De vergadering begon na enkele koetjes en kalfjes met de Zonnekijkdag op 7 juli aanstaande. Aangezien er een oproep kwam om in te schrijven controleerde Guido nog even of er nog materiaal van de VVS diende bij besteld te worden. Door de bewolkte sterrenkijkdag was dit niet nodig.

Op zaterdag 18 mei wordt in Essen (Duitsland) weer de ATT beurs georganiseerd. Guido liet weten dat hij dit jaar nog eens zou gaan en dat ook Pascal had aangegeven van te rijden. Indien er nog meer mensen geïnteresseerd zijn dan kunnen op de volgende vergadering de afspraken hiervoor nog gemaakt worden.

Naar aanleiding van de opendeurdag in Schaffen op donderdag 29 augustus kwam ook de promo banner even ter sprake. Pascal had al een voorstel rondgestuurd. Een banner met teveel tekst zal echter geen goede zaak zijn. De onderwerpen moeten vooral visueel voorgesteld worden. Dit aan de hand van foto’s. Een QR-code wordt dan opgenomen die bezoekers naar de site lijd. Aansluitend hierop is er nog het verjaardagsfeestje van Helios in de vorm van een etentje. Normaal was dit voorzien op 30 augustus. Aangezien dit te kort na de intensieve dag in Schaffen is werd de datum verschoven naar zaterdag 31 augustus. Zo kan iedereen bekomen en genieten van het etentje. Dany zal nagaan of we dit etentje in het Rutgerhof kunnen houden. Het etentje is bedoeld voor de leden en hun partner. We gaan proberen te regelen dat er een keuze is uit 3 of 4 menu’s en iedereen betaald de eigen kosten. Het gaat gewoon om een gezellig samenzijn om de 50ste verjaardag te vieren. Guido zal nog een mail rondsturen opdat er al kan worden ingeschreven hiervoor.

Via de Cosmodrome kwam er een oproep om een lesuur in de VBS Langdorp op te vullen over het heelal. Na een rondvraag via mail hadden Lieven en Dany zich hiervoor opgegeven. Lieven dacht eraan om een bestaande workshop over ruimtevaart aan te passen. Guido waarschuwde wel dat er eerder achter sterrenkundige content werd gevraagd. De graad waarover het gaat behandeld normaal het zonnestelsel. Er werd dan ook aangeraden om dit even na te vragen bij de aanvraagster. Ondertussen zou naast het lesuur op 14 mei ook nog gevraagd zijn om op 17 mei aanwezig te zijn op de presentatie van de werkstukken. Ook dit zullen Lieven en Dany op zich nemen. Alle communicatie hierover zal via hen verlopen. Guido gaf aan dat hij de mails hierover niet hoefde te ontvangen. Wel is een leuk verslagje nadien voor de gazet wenselijk.

In de rubriek ‘astronieuws’ kwam uiteraard de eerste ‘foto’ van een Zwart Gat ter sprake. Daarmee kwam de vergadering terecht in een beetje relativiteitstheorie en aanverwanten. Aansluitend kwam ook donkere materie ter sprake en het feit dat Lieven een nieuw boek had aangeschaft van Stephen Hawking. In het oeuvre van Hawking zitten eveneens veel werken voor het grote publiek. Lieven zal volgende vergadering er enkele meebrengen om te tonen.

Verder kwam de omgekeerde migratie van Jupiter ter sprake, het noorder- en zuiderlicht, de mislukking en het succes van Bertesheet en zelfs enkele oude SF-reeksen. Verder het dagboek van Pascal tijdens zijn tweede tocht naar Compostella.

Aan het eind van de vergadering vroeg Bart om zich aan te sluiten bij de What’s App groep van Helios. Hiervoor werd hij doorverwezen naar Pascal.

Zo kwam deze vergadering ten einde. Wel even ter herinnering meegeven dat op de vergadering van 12 mei aanstaande een gastspreker hebben: Koen Geukens.

Deel deze pagina

Reageer